Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

116

Четвер, 2 серпня 2012, 19:02

Ірина Фаріон

Фаріон Ірина Дмитрівна

Народилася 29 квітня 1964 року у м. Львові в родині службовців.

Освіта:
Із другої спроби вступила до Львівського державного університету ім. Івана Франка на філологічний факультет (українська філологія), де навчалась до 1987 року. Закінчила дипломом із відзнакою, внесена до книги «Трудової слави університету».

Кандидат філологічних наук (1996).

Трудова діяльність:
Трудову діяльність почала з роботи лаборантом на кафедрі загального мовознавства Львівського державного університету ім. І. Франка.

З липня 2009 року – старший науковий співробітник Національного університету «Львівська політехніка».

Нині працює на посаді доцента кафедри української мови та прикладної лінгвістики НУ «Львівська політехніка». Готує докторську дисертацію на тему: «Суспільний статус української мови в діахронії: XI-XIX століття».

Громадська діяльність: 

Упродовж 1998-2004 років очолювала мовну комісію «Просвіти» НУ «Львівська політехніка». Від 1998 року - ініціатор та організатор щорічного мовно-мистецького конкурсу серед студентів та учнів «Мова - твого життя основа».

2004 року стала лауреатом премії імені Олекси Гірника, 2008 року – лауреат премії імені Бориса Грінченка.

2010 року Українська Православна Церква Київського Патріархату нагородила Ірину Фаріон грамотою за наукову діяльність, зокрема за працю-дослідження «Отець Маркіян Шашкевич - український мовотворець».

Член Всеукраїнського об'єднання «Свобода» із 2005 р., входить до складу Політради ВО «Свобода». Радник Голови Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олега Тягнибока з питань ідеології.

Депутат Львівської обласної ради V (з 2006 р.) та VI (з 2010 р.) скликань (обрана по округу № 2, м. Львів), у складі фракції ВО «Свобода», заступник голови комісії з питань освіти та науки у Львівській обласній раді.

На парламентських виборах в Україні у 2006 та 2007 роках кандидат у народні депутати Верховної ради України від ВО «Свобода» (третя у списку).

Родина:

Батько – Фаріон Дмитро Іванович, 04.11.1922 р.н., уродженець с. Соколя Мостиського району Львівської області.

Мати – Фаріон Ярослава Степанівна, 27.02.1927 р.н., уродженка с.Бусовистька Старосамбірського району Львівської області, працювала бібліотекарем.
Розлучена.

Дочка – Семчишин Софія Остапівна, 18.08.1989 р.н., філолог (українська філологія), член Молодіжного націоналістичного конгресу, спеціаліст 1 категорії відділу інформаційної політики управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.