Оля Вишня,  3 серпня 2012

Czes?aw ?piewa: Я граю музику і якщо моїх 15 хвилин слави завершаться, то далі буду грати

Czes?aw ?piewa – відомий польський співак, композитор, музикант. Жив та навчався у Данії, тут розпочав свою музичну кар'єру у гурті Tesco Value. Слава і визнання прийшли після до Польщі та виходу альбому Дебют, який став згодом платиновим. Популярний Чеслав у Польщі і як член журі талант-шоу X-factor. Вчора у львівській Дзизі відбувся перший його концерт в Україні.

Чеславе, ти наполовину українець, чи батько розказував тобі щось про Україну, наші традиції?

Так і ні. Батько любить Україну. Він досить пізно емігрував, мою маму зустрів, коли їй було 37 років, а йому – 32-33. Добре все пам'ятає, все йому тут подобалося, смакувало, але не буду брехати, великих «анекдотів» не розказував. І як колись сам відкривав для себе Польщу, зараз так відкриваю для себе Україну.

А як щодо української музики, чи щось чув, знаєш?

Мені здається, що традиція фольклору в Україні є набагато потужніша, ніж в Польщі. Ментально український фольклор схожий до фольклору у Швеції, Норвегії. А польський – до фольклору Данії.

Знаю одну відому групу, вокаліст син політика чи сам політик, назви не пам'ятаю (Океан Ельзи – Варіанти). Вони як польський Myslovitz чи Lawczat. Мої фани у Данії хотіли організувати наш спільний виступ, але коли вони надіслали свій бюджет, ми зрозуміли, що ніколи цього концерту не зробимо.

За твою кар'єру твої альбоми ставали і золотими, і платиновими, а який твій найулюбленіший альбом?

"Songs for the Gatekeeper" групи Tesco Value, це старий альбом 2004 року.

Якщо вже пішла мова про диски, то у тебе є один з назвою "Pop", це провокація своєрідна?

Слово поп у США, в Англії не є негативне, музика авангардова може бути також популярною, метал може бути дуже популярним. Коли видав альбом "Pop", то медіа одразу його примітили через назву. Ну і це теж своєрідна перевірка чи демонстрація на скільки люди бувають недалекими, кидаються на окремі слова.

У тебе альбом на слова Чеслава Мілоша, на скільки поезія є важливою для тебе і чи будуть наступні такі проекти?

Я в поезії не розуміюсь. Просто отримав пропозицію написати цей альбом і дуже з цього тішуся, бо моя мама є полоністкою і фанаткою Мілоша, а я в Кракові жив на маленькій вулиці, де мешкав Мілош. Він також був емігрантом.

Я розповідав його секретарці, якщо я знайду в тому якусь свою правду, то це для мене буде дуже важливо. Але не знаю Мілоша, я мало читаю, тим більше поезії. Я ненавиджу, коли люди говорять, що вони все розуміють, як можна зрозуміти стопроцентово поезію? Можна відчувати, але не розуміти. У Польщі всі вважають Мілоша великим поетом, бо він отримав Нобеля, але в той час він ходив і постійно пердів. Це така не людяність щодо поетів, артистів.

Чи відчуваєш себе справжньою зіркою і що для тебе слава?

Це все залежить від виховання. Мій досвід говорить про те, що відношення до інших людей, до співпраці, розуміння людей інше, коли ти в середовищі зірок. ти краще усвідомлюєш, що є добре, що зле, чим краще усвідомлюєш, де стоїш, тим менше прагнеш бути зіркою.

Я є також такою зіркою, яка з дітьми працює, проводжу варштати в музичній академії. Також з коліжанкою вирішив створити серію дитячого одягу. У Польщі здалека розрізнити дітей можна по кольорах вбрання, дівчата ходять у рожевому, а хлопчики – у блакитному.

А я мушу зробити вбрання, яке щось говорить – про расизм, гомофобію... Буде круто, коли мами купуватимуть для дітей футболку на якій написано, що не можна дразнити друзів. І цей одяг буде зроблено у Польщі, з гарної тканини, не китайської.

А в славі є мінус, що тепер не можу відпочивати на публічних місцях, бо кожен буде пильнувати, що я п'ю і скільки, тому я відпочиваю вдома. Купив собі квартиру недавно навпроти школи і одного разу голий ходив по хаті, дивлюсь, а цілий клас дивиться у вікно. Бідні діти почали кричати, напевно, мав страшний вигляд. Після цього мусів замовити жалюзі.

Ти є членом журі польського Х-фактора, як вважаєш, чи потрібні подібніталант-шоу?

Для декого так, для декого ні. Але подібні шоу не вибирають таланти, створені не для підтримки талантів, а для створення ідолів на один сезон. 

У польських медіа у тебе образ батяра, ти справді таким є?

Я не буду писати на фб, що поїхав зіграти безкоштовний концерт для одної незнайомої пані, бо вона дуже просила. Але якби медіа хотіли мене знищити, вони б це зробили. Але я не потребую медіа, бо я граю музику і якщо моїх 15 хвилин слави завершаться, то далі буду грати.

А для чого погодився на фото сесію журналу Playboy?

Фотосесія для Playboy мене трохи розчарувала, бо вони мені запропонували сесію десь у барі. Я хотів файно виглядати, з акордеоном. Була колись у мене така фото сесія, коли дівчина грала на акордеоні, а я її начебто навчав.

Яку музику слухаєш?

Все слухаю – класику, Баха. Для музиканта все залежит від ситуації. Ріс на Мадонні, Майклі Джексоні, музиці Ніка Кейва, Тома Вейтса, OffspringSmashing Pumpkins.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.