Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівводоканал

П'ятниця, 16 вересня 2016, 13:35

Львівводоканал завдав довкіллю Львівщини збитків на 242 мільйони

Львівводоканал

Прокуратура розпочала досудове розслідування щодо незаконних дій посадовців «Львівводоканалу».

Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

За матеріалами перевірок Держекоінспекції Львівщини ЛМКП «Львівводоканал» та КП «Стрийводоканал» прокуратура встановила, що посадовці цих підтриємств порушили правила охорони надр, завдали збитків державі та створили  небезпеку для довкілля.

Зокрема, посадовці «Львівводоканалу» упродовж останніх чотирьох років без дозволу на спеціальне водокористування, а також із перевищенням гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, скинули з очисних споруд Львова понад 65 млн м³ каналізаційних стоків у річку Полтва, яка є притокою Західного Бугу.

Вони створили небезпеку для здоров'я людей та довкілля ще й на території Польщі та завдали збитків державі на понад 6 млн грн.

Також посадовці незаконно здійснили забір прісних підземних вод у понад 76 млн. м³ із 14 водозаборів, розташованих на територіях Городоцького, Золочівського, Жовківського, Пустомитівського, Стрийського та Яворівського районів Львівської області. Сума збитків сягає близько 236 млн грн.

Аналогічні порушення виявлені в діяльності КП «Стрийводоканал», службовці якого скинули близько 8 млн м³ забруднюючих речовин з очисних споруд Стрия у річку Стрий, яка є притокою Дністра, спричинивши збитків на 3,4 млн грн. Також вони без дозволів здійснили забір прісних підземних вод у понад 1,6 млн м³ із Братківського водозабору, завдавши збитків на 1,6 млн грн.

Відтак, за цими фактами 16 вересня прокуратура розпочала кримінальні провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.240 ( порушення правил охорони або використання надр, що спричинило тяжкі наслідки) та ч.2 ст.242  (порушення правил охорони вод, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Наразі також вирішується питання щодо відшкодування комунальними підприємствами завданих державі збитків.

Нагадаємо, найбільшим забруднювачем Західного Бугу залишається «Львівводоканал». А за підрахунками фахівців, на Львівщині на впорядкування споруд ЖКГ по басейну Західного Бугу потрібно більше 166 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.