Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

семінар

П'ятниця, 16 вересня 2016, 14:22

Об’єднані громади Львівщини навчаються на семінарах із децентралізації

семінар

Експерти розповідають громадам, яким чином залучати інвестиції, формувати бюджет, а також як ефективно використовувати власні ресурси.

Про це кореспонденту Варіантів розповів координатор проектів Інституту громадянського суспільства Маркіян Дацишин.

14-15 вересня у Стрию проходить семінар «Практичні аспекти децентралізації та формування спроможних громад», у якому взяли участь представники об’єднаних громад Львівщини.

Захід організовує Інститут громадянського суспільства за підтримки Європейського союзу у шістьох областях України: Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Донецькій та Луганській.

«Ми допомагаємо тим лідерам, які вже розпочали процес об’єднання громад, а також тим громадам, які тільки думають над цим і вагаються. Особливу увагу ми приділяємо тим громадам, які є категорично проти об’єднання, адже хочемо дізнатись їхні аргументи. Таким представниками громад ми намагаємося спростувати хибні чутки та пояснити, що їхні побоювання, фактично, є безпідставними», – зауважив Маркіян Дацишин.

За його словами, сьогодні існує чимало дезінформації щодо реформи децентралізації, тож люди самі хочуть отримати відповідь на питання, які їх цікавлять, від експертів.

«На семінарах ми охоплюємо аспекти, які важливі в контексті реформи децентралізації. Передусім ідеться про нові можливості, що відкриваються у зв’язку з прийняттям нових законів і нормативних актів для громад. Це, зокрема, розширення їхнього бюджету через фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, субвенцію на розвиток інфраструктури для об’єднаних громад, а також через різні ґрантові проекти», – пояснив Маркіян Дацишин.

Ще одним напрямком навчання є ефективність залучення зовнішніх і внутрішніх ресурсів об’єднаних громад та їхнє раціональне використання.

«На семінарах мирозглядаємо способи роботи з зовнішніми ресурсами: чи то з інвестиціями, чи з міжнародно-технічної допомогою. І хочу зауважити, що ті громади, які розпочали процес об’єднання, досить активно використовують можливість отримання різноманітних закордонних ґрантів», – наголосив Маркіян Дацишин.

Такі навчання для українських громад, що вже об’єдналися, або ж тільки планують, Інститут громадянського суспільства започаткував іще минулого року.

Відтак сьогодні експерти бачать реальні зміни: якщо минулого року людям зазвичай доводилось пояснювали суть самої реформи децентралізації, то тепер вже можна побачити місцеві історії успіху об’єднаних громад.

«Десь їхні здобутки є досить потужними, десь більш приземленими. До прикладу, у Гніздичівській громаді (Жидачівський район) зуміли створити першу музичну школу. Десь мешканці змогли побудувати водогін чи обладнати вуличне освітлення. Тобто люди, отримавши більші повноваження та додаткові бюджетні і небюджетні кошти, почали розуміти, що саме від них тепер залежить розвиток всієї громади», – додав Маркіян Дацишин.

Нагадаємо, на Львівщині найбагатшими територіальними громадами є Тростянецька і Новокалинівська.

Загалом в області уже існує понад 15 об’єднаних територіальних громад. Цього року вони мають отримати на свій розвиток майже 416 млн грн.

А нещодавно у Кам'янка-Бузькому районі утворилась нова громада, до складу якої увійшли 12 населених пунктів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.