Ірина Марушкіна,  5 серпня 2012

Німецькі ЗМІ про Україну: ув’язнена Тимошенко, вибори і закриття філіалу другого найбільшого німецького банку

За минулий тиждень тематика статей про Україну в німецьких виданнях залишилась незмінною - постійна увага до ув’язнення Юлії Тимошенко та режиму Януковича. Однак цього разу німецькі ЗМІ не змогли не згадати про старт виборчої кампанії до українського парламенту та продаж другим за величиною банком німеччини Commerzbank дочірнього підприємства в Україні.

 

 Тимошенко - завжди в центрі уваги

У виданні BILD.DE вийшло інтев’ю з Євгенією Тимошенко. “Незалежно від того, чи є насправді винною Юлія Тимошенко, очевидно, що кримінальна справа проти неї політично мотивована”, - пише у вступі журналістка Кароліна Пайдак.

“Ми дали знак Януковичу, що він не зможе усунути Юлію Тимошенко як суперницю, навіть коли вона сидить у в’язниці, - відповідає Євгенія Тимошенко на запитання про те, що її мати очолила список кандидатів у народні депутати від об’єднаної опозиції. - Проте ми знаємо - нам загрожує така брудна виборча кампанія, якої Україна ще не бачила”. На запитання, чи зустрічалась Євгенія Тимошенко особисто з Віктором Януковичем, вона відповідає негативно. А якби таки зустрілась, зазначила вона, то попросила б його про повагу прав людини, підтримку сімей і піклування про справедливість. І ще, щоб він відпустив її матір та нарешті припинив спроби кинути їїї за грати до кінця життя.

“Я не хочу бути політиком. Я лише хочу зробити все, щоб звільнити свою матір”, - каже Євгенія Тимошенко.

Ув’язнена ізолює Україну - з такою назвою з’явилася стаття про Юлію Тимошенко на сайті видання ZDFheute. “Вже рік сидить у в’язниці головний ворог глави української держави Януковича, утім це не є перевагою для нього. Його правління зараз змушене оборонятись”, - йдеться у статті. “Після ув’язнення Тимошенко правління Януковича почало широкомасштабну кампанію проти лідера опозиції, -  подають думку журналіста і політолога Віталія Портнікова автори статті Андреас Штайн та Бенедикт фон Імхоф. - Наближені до влади мас-медіа та політологи представляють її як симулянтку і закидають, що заключення експертів було куплене. У фокус потрапляють також лікарі берлінської Шаріте, які обстежували Тимошенко за сприяння німецької влади”.

На думку авторів статті, з часу ув’язнення Тимошенко, Янукович на якого, через його проросійську орієнтацію і до того багато політиків дивились критично, втратив останній кредит довіри. Це призвело до того, що на чемпіонат Європи з футболу - кульмінаційний пункт новітньої історії України - не приїхав жодний західний політик, йдеться у статті.

“До цього часу Янукович міг принаймані розраховувати на наймогутнішого сусіда Росію, однак Путін публічно припинив дружбу з ним. Тут також важливу роль відіграє випадок Тимошенко, оскільки Путін очолював російське правління тоді, коли його колега по службі підписувала газові угоди. Той, хто ставить під сумнів угоду, тим самим йде супроти шефа Кремля. Виходячи з газетних новин, українська влада мусить змиритись з тим, що вона має виконати дійсні до 2019 року угоди. При цьому навряд чи вдасться витиснути зменшення фінансових зобов’язань для збіднілої держави. Лише 2011 року Київ передав Москві 12 мільярдів доларів”, - пише видання.

Журналісти наводять думку аналітиків, які вважають, що через процес над Тимошенко влада шкодить собі і у внутрішній політиці. “Лише Тимошенко може об’єднати противників влади...Через її високу символічну цінність вона виступить як перший номер у списку об’єднаної опозиції на виборах 28 жовтня. Однак Януковичу не слід боятися: виборче законодавство забороняє бути кандидатами в народні депутати ув’язненим”, - завершують свою статтю Штайн і фон Імхоф.

Розчарування після Євро

 “Літня казка з поганим кінцем” - у матеріалі німецького видання Spiegel, йдеться про те, що Євро-2012 дало змогу ненадовго передихнути українській опозиції, однак тепер Віктор Янукович знову вживає заходів щодо його суперників. “За кілька місяців перед виборами до парламенту восени керівництво держави віддалилось від народу так само, як і перед тим”, - пише видання.

“Після закінчення футбольного чемпіонату влада у Києві перестала спеціально себе стримувати. Знову зарухалась підготовка нової кримінальної справи проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка на час чемпіонату була призупинена чи загальмована. На телебаченні розгортається брудна кампанія проти суперниці Януковича, крім цього, намагаються викликати недовіру до лікарів берлінської Шаріте, які оглядали Тимошенко. Той, хто надіявся на довготерміновий умиротворюючий вплив Євро-2012 на Україну, на щось на кштат політичної літньої казки, почуваються розчарованими: поки увага політиків та ЗМІ на Заході перекинулась на літні Олімпійські ігри в Лондоні, глава держави Віктор Янукович продовжує те, що він призупинив перед початком турніру.

Розкол між східною та західною Україною, між народом та корумпованою владою, піднесення після чемпіонату могло перекрити лише на короткий час. “Як кошенят” розвели опозицію при голосуванні за мовний закон, хвалиться Партія регіонів Януковича. При цьому проти закону налаштована не лише парламентська меншість, а й більшість населення, оскільки вона побоюється, що Україна може більше підпасти під вплив Москви та втратити самостійність. Проштовхування закону видаються швидше ознакою слабкості, ніж демонстрацією влади”, - йдеться у статті.

Резюме статті - футбольний чемпіонат не зміг подолати прірву між державним правлінням та народом. Євро-2012 лише переконало громадян в тому, що політичний клас має за мету лише власний добробут. Як приклад автори наводять те, що серед дітей, які виводили футболістів Євро-2012 на поле виявились діти українських високопосадовців, в тому числі син Михайла Добкіна, який тримав за руку Кріштіану Роналду.

Другий за розміром банк Німеччини припиняє свою діяльність в Ураїні

Більшість впливових німецьких видань не оминули увагою продаж другим за величиною банком Німеччини - Commerzbank - свого дочірнього підприємства в Україні - банку “Форум”. Стаття у газеті “Osnabr?ker Zeitung” “Комерцбанк збільшує прибутки - продаж української доньки” наголошує, що таким чином у другому кварталі цього року Комерцбанк завадив подальшому зниженню своїх прибутків.

“У першому півріччі за попередніми підрахунками банк заробив приблизно мільярд євро (за той самий період у попередноьму році: 1,2 млрд). Прибуток до виплати відсотків та податків банку за перші шість місяців становив приблизно 900 мільйонів євро (за той самий період у попередньому році - 1,2 млрд євро), при цьому близько 350 мільйонів євро у другому кварталі 2012 рок. При цьому 86 мільйонів євро були списані на амортизаційні витрати для українського дочірнього підприємства банк “Форум”. Коммерц банк знайшов покупця в особі українського акціонерного товариства Smart Group. Щодо деталей договору обидві сторони поки що зберігають мовчання. Зрозуміло, що ціна продажу є нижчою від попередньої інвентаризаційної оцінки, через що це відобразилось на зниженні вартості у підсумку.

При цьому виникає ще 200 мільйонів євро навантаження, оскільки підприємство закривається. Причиною цього став вплив змін валютного курсу. Згідно зі своїми

зобов’язаннями, Коммерцбанк мусив створювати резерви в українській валюті. Оскільки за цей час гривня втратила у вартості щодо євро, Коммерцбанк повинен списати цю різницю. Це, однак, не завадить власному капіталу банку. Угода має бути схвалена регулюючими органами”, - йдеться у статті. Продаж банку “Форум” є частиною тривалого перегляду стратегії концерну. З часу фінансової кризи 2008 Коммерц банк оголосив про намір скоротити свою присутність на непершочергових ринках поза територією Німеччини.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.