Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Вівторок, 27 вересня 2016, 11:56

Найбільше Західний Буг забруднюють води Полтви

Грибовицьке сміттєзвалище

У річках Малехівка, Полтва, Західний Буг екологи виявили перевищення норм забруднюючих речовин.

Про це повідомила прес-служба Головного управління Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Держінспекція проводить перевірку території ЛКП "Збиранка" щодо забруднення вод річок Малехівка, Полтва, Західний Буг, а також ґрунтів поблизу сміттєзвалища.

За результатами досліджень у пробах поверхневих вод, відібраних 23 серпня, було виявлено перевищення норм граничнодопустимих концентрацій забруднених речовин.

Зокрема, у поверхневій воді річки Малехівки біля готелю «Варшава» виявили перевищенняя марганцю в 3,5 рази; у цій же річці приблизно 100 м нижче впадіння меліоративного каналу в який може потрапляти інфільтрат –марганець в 3,3 рази; у річці Малехівка перед впадінням у Полтву – марганець в 3,2 рази.

У воді з Полтви, приблизно 50 м вище впадіння Малехівки виявили перевищення речовин: амоній в 4,5 рази, фосфати в 1,7 рази, ХСК в 2 рази, залізо загальне в 2,2 рази, аніонні СПАР в 2,6 рази, кисень розчинений 1,6 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, марганець в 1,6 рази. А у Полтві,  приблизно 100 м нижче впадінняМалехівки, – амоній в 4,5 рази, фосфати в 1,5 рази, ХСК в 1,9 рази, залізо загальне в 2,1 рази, аніонні СПАР в 2,5 рази, кисень розчинений 1,8 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, марганець в 1,6 рази.

Перед впадінням річки у Західній Буг, проби проводилися з моста у Буську, екологи виявили перевищення вмісту речовин: амоній в 4,8 рази, фосфати в 1,6 рази, ХСК в 2,1 рази, залізо загальне в 2,3 рази, аніонні СПАР в 3,1 рази, кисень розчинений 1,6 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, марганець в 1,5 рази. Що ж до Західного Бугу, то у пробі з моста на автодорозі Львів-Київ, нижче впадіння Полтви, – амоній в 4,3 рази, фосфати в 1,7 рази, ХСК в 2 рази, залізо загальне в 2,2 рази, аніонні СПАР в 2,7 рази, кисень розчинений 2,0 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3, марганець в 1,4 рази.

Відтак, за результатами відібраних проб спостерігається, що поверхнева вода в Західному Бузі забруднюється водами Полтви, а до впадіння цієї річки у Західному Бузі не спостерігається перевищення рівня забруднюючих речовин.

За результатами проб ґрунту, на схід від станції очистки фільтратів Держекоінспекція виявила перевищення норми: амоній у перерахунку на азот амонійний в 3,6 рази, хлориди в 38 раз, кадмій в 5,1 рази, марганець в 4,7 рази, свинець в 13,2 рази. А ось на схід від дамби озера з інфільтратом – амоній у перерахунку на азот амонійний в 2,4 рази, хлориди в 35 рази, кадмій в 4,4 рази, марганець в 4,5 рази, свинець в 13 рази.

Нагадаємо, у серпні львівські екологи провели перевірку діяльності ЛКП "Збиранка".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.