Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

місце будівництва кіноцентру

ТзОВ "Кіносвіт"

Прес-реліз,   Середа, 28 вересня 2016, 14:30

У Львові перешкоджають законному будівництву кіноцентру

місце будівництва кіноцентру

Інвестор Галицького кіноцентру заявляє, що особи, які хочуть зірвати проект, завтра на сесії міськради можуть чинити тиск на депутатів.

Про це повідомив керівник ТзОВ «Кіносвіт» Олександр Смірнов.

За інсайдерською інформацією компанії, завтра, 29 вересня, на сесії Львівської міської ради опоненти намагатимуться зірвати голосування за проект Галицького центру кіномистецтва.

«До нас дійшла інформація, що противники проекту нібито планують провести для депутатів міської ради "залякувальну" акцію, роздаючи їм під час сесії листівки із погрозами щодо кримінальної відповідальності», – розповів Олександр Смірнов.

Саме завтра депутати міськради розглядатимуть питання про надання ТзОВ «Кіносвіт» в оренду земельної ділянки під реалізацію Галицького центру кіномистецтва.

«Проект пройшов затвердження у юридичному управлінні міської ради, управлінні архітектури та інших інстанціях, які мали дати компанії дозвіл на будівництво. Жодна з них не мала ніяких зауважень. У березні цього року у нас закінчився договір із міською радою щодо оренди землі. Але ми своєчасно подали всі документи на його продовження, тож завтра депутати мають розглядати це питання на пленарному засіданні», – пояснив директор із будівництва ТзОВ «Кіносвіт» Костянтин Кіндрат.

Як зауважує Олександр Смірнов, компанія вже давно веде діалог із місцевими мешканцями щодо спорудження такого соціально-культурного об’єкту і прислухається до їхніх зауважень.

«Поспілкувавшись із жителями, ми врахували їхні зауваження та побажання й змінили концепцію кіноцентру. Сьогодні ми маємо близько двадцяти підписів місцевих мешканців, які підтримують втілення проекту. І самі активісти, депутати, що приїжджали на місце, бачили, як місцеві висловлювались за створення такого кіноцентру, оскільки там був, фактично, смітник», – наголосив Олександр Смірнов.

Також він додав, що ТзОВ «Кіносвіт» вже звернулось із заявою до правоохоронних органів, оскільки певна особа, що проживає поруч із майбутнім кіноцентром, запропонувала варіант «примирення» – трикімнатну квартиру.

При цьому вона повідомила, що якщо її вимоги не виконають, то реалізацію проекту зірве будь-якою ціною.

«Я принципово не хочу зараз розголошувати ім’я цієї людини, адже наразі триває слідство», – пояснив Олександр Смірнов.

Зазначимо, Галицький центр кіномистецтва планують спорудити на вулиці Нижанківського, на місці занедбаного кінотеатру «Україна», що був побудований наприкінці 1950-х років. Там транслюватимуть фільми молодих українських режисерів, некомерційне кіно, проводитимуть виставки сучасного мистецтва, покази мод та бізнесові форуми.

Довідково

Історія із будівництвом сучасного кіноцентру тягнеться з 2005 року. Тоді ТзОВ «Кіносвіт» придбало цілісний майновий комплекс кінотеатру «Україна», отримавши документ права власності. Спочатку будівлю хотіли відродити шляхом реконструкції, проте після численних експертиз та висновків фахівців із «Львівської політехніки» стало розуміло, що старий кінотеатр не підлягає реконструкції.

Інвестор взявся за дозвільну документацію на реалізацію нового проекту — Галицького центру кіномистецтва. Проект погодили усі необхідні служби: від управлінь Львівської міської ради та облради до Міністерства культури.

Компанія «Кіносвіт» зібрала повний пакет дозволів. Зокрема, лише археологічні розкопки тривали кілька років (почалися у 2013 році). Під час земляних робіт був прискіпливий археологічний нагляд. Станом на сьогодні вже укріплено фасади та фундаменти сусідніх будівель, що прилягали до старого кінотеатру.

ТзОВ «Кіносвіт» заручився підтримкою експертів різних середовищ. До обговорення залучили фахівців та громадських активістів. Спочатку проект передбачав кіноцентр та торгові площі. Деякі експерти вважали, що останні не потрібні. На заклик громадськості інвестор прислухався до порад — змінив концепцію: відмовився від торгових площ, запропонував місту якісний мультифункціональний центр.

Галицький центр кіномистецтв включатиме арт-центр, конференц-хол, центр розвитку дітей, fashion-центр, громадський простір. А основна місія проекту – закладення культурного майданчика для творчої молоді й митців, демонстрація сучасного художнього та фотомистецтва. 

Галицький центр кіномистецтв стане базовою для проведення кінофестивалю. Там транслюватимуть фільми молодих українських режисерів, метрів європейського та світового кіно.

Проект має і соціальну складову. Галицький центр кіномистецтва та арт-простір зможуть безкоштовно відвідувати діти з потребуючих сімей та учасники АТО.

І вже найближчим часом інвестор проекту оголосить відкритий міжнародний архітектурний конкурс на кращий проект сучасного кіноцентру, участь у якому візьмуть архітектори з різних країн світу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.