Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Трускавець

Понеділок, 3 жовтня 2016, 14:57

МОЗ проти приватизації санаторію у Трускавці

Трускавець

МОЗ пропонує не приватизовувати санаторії, натомість реформувати та надати автономію.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Міністерства охорони здоров'я прагне отримати фінансування з держбюджету на 27 закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану допомогу та є унікальними. Серед них – 14 санаторіїв загальнодержавного значення.

Зазначимо, влітку цього року колишнє керівництво МОЗ вирішило передати медзаклади, підпорядковані МОЗ, на баланс місцевої влади, відтак, у держбюджеті на 2017 рік їх фінансування не передбачене.

«Ми повинні проводити реформування державних закладів, але не в такий спосіб. Місцеві бюджети не зможуть одразу їх утримувати, і заклади найбільш імовірно будуть або закриті, або виставлені на продаж. Наприклад, один з санаторіїв в місті Трускавець потребує на утримання 40 млн грн щороку. Власні доходи міста за рік – всього 68 млн. Неважко здогадатися, що станеться, коли заклад опиниться на балансі міста», – наголосив заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Паралельно з цим планується розпочати процес реформування санаторного лікування та наданням цим закладам фінансової та управлінської автономії.

«Ми виступаємо за те, щоб перейти на монетизацію послуг, перейти на модель «гроші йдуть за пацієнтом», оплачуючи конкретні послуги в санаторіях. Люди повинні самі обирати санаторій для лікування або реабілітації, а ми, як держава, – оплачувати це», –  додав Павло Ковтонюк.

За його словами, якість медичної допомоги і обслуговування в санаторіях наразі низькі, а грошей не вистачає ні на ремонт, ні на сучасне устаткування, ні на зарплати працівникам.

Додамо, згідно з розрахунками МОЗ, у бюджетні на 2017 рік необхідно передбачити 576 млн 682 тис грн на фінансування 27 закладів охорони здоров’я, підпорядкованих МОЗ. Із них 313 млн 551 тис –  на 14 санаторіїв та 263 млн 130 тис грн – на лікарні, диспансери, центри, поліклініки.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.