Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Андріан Фітьо

lv.niss.gov.ua

Вівторок, 18 жовтня 2016, 15:00

Львівська ОДА повинна провести новий конкурс з відбору експертів для оцінки проектів ДФРР – експерт

Андріан Фітьо

Для уникнення ризику корупції Львівська ОДА мусить провести новий конкурс з відбору експертів для оцінки проектів ДФРР на 2017 рік – експерт.

З огляду на зафіксовані маніпуляції під час голосування Львівська ОДА мала б визнати оголошений конкурс з відбору експертів для оцінки проектів ДФРР таким, що не відбувся, і провести новий конкурс, вважає керівник ГО «Спілка консультантів «Експерт-група»» Андріан Фітьо.

«Вихід із ситуації один: треба визнати конкурс недійсним або таким, що не відбувся, і оголосити інший конкурс, виписавши досконало положення про відбір експертів, чітко означивши критерії їхнього відбору» – заявив Андріан Фітьо, наголосивши при тому, що «Експерт-група» свідомо відмовилась від участі у даному конкурсі, адже очікувала, що він, як і ряд інших конкурсів, оголошених Львівською ОДА, завершиться скандалом.

«Львівська обласна адміністрація якимось дивним чином вміє провокувати різні скандали. І той скандал перетікає з одного конкурсу в інший. Я не пам’ятаю ні одного конкурсу, можливо, щось і залишилось поза моєю увагою, де б не було нюансів, скандалів: чи стосовно АТО, чи стосовно обрання на посади в медичних закладах, в освіті, і в тому числі по ДФРР. Всі сподівались, що нова влада діятиме прозоро, впровадить нові методи управління, але її дії залишаються недосконалими, а нові підходи так і не запрацювали», – зауважує Фітьо.

Що ж стосується безпосередньо конкурсу з відбору експертів для оцінки проектів ДФРР, то експерт переконаний, що він відбувався за непрозорою процедурою, адже для його організації були використані неліцензійна система інтернет-голосування.

«Якщо хакери втручаються в роботу серверу ЦВК, то в такі незрозумілі системи, які використовувались під час голосування в конкурсі з відбору експертів для оцінки проектів ДФРР може втрутитись будь-хто. Оперативність зупинки голосування наштовхує на думку, що темпи нарощування «підтримки» маніпуляторів налякали Львівську ОДА. Дивує мовчання з цього приводу», - зазначає експерт. 

Фітьо наголошує, що розподіл коштів ДФРР виступає важливим елементом в фінансуванні розвитку територій, адже передбачає змагання територій і громад в проектах розвитку.

«Що таке децентралізація? Це коли ніхто немає впливу на розподіл державного фінансування для територій. Все визначається за правилами і певною процедурою. Є формульний підхід, який враховує територію, кількість населення плюс кошти поступають на якісні проекти. Наприклад, 50% громада заробляє сама, а ще 50% дотує держава у вигляді проектів. Розподіл коштів ДФРР постійно вдосконалюється. Наприклад, є два подібних інфраструктурних об’єкти: будівництво птахоферм на Пустомитівщині і в Сколе. То перший держава профінансує на 50%, а на Сколівщині – на 80%, тобто буде враховуватись нерівномірність розвитку територій» – розповідає він.

Разом з тим залишаються ті народні депутати, які намагаються обійти правила, запропоновані державою, і працювати по-старому, «вибиваючи» всілякими способами гроші виключно для одних і тих же територій, в даному випадку, намагаючись шляхом маніпуляцій включити лояльних до своїх інтересів експертів в комісію.

«Якщо експерти будуть підібрані тенденційно, то в нас нічого не зміниться. Залишиться викривлення в фінансуванні, а отже і розвитку територій. Це - корупція і дискредитація влади на місцевому рівні», - підсумовує експерт. -Оскільки йдеться про маніпулювання з боку чиновників у сфері використання державних коштів, то за свідоме порушення процедур є дисциплінарне покарання, а за корупційні дії (в тому числі сприяння втіленню корупційних схем) передбачена кримінальна відповідальність".

Нагадаємо, Львівська ОДА у вересні оголосила конкурс з визначення чотирьох громадських експертів для оцінки проектів Державного фонду регіонального розвитку шляхом голосування в інтернеті.  До участі у конкурсі зголосилось 40 кандидатів. Голосування відбувалось на неліцензійованому сайті. Воно мало тривати до 24.00 години 21 вересня, але достроково було закрито у зв'язку з виявленими маніпуляціями, а саме «накруткою» голосів на користь певних експертів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.