Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Фрески Бруно Шульца в Яд Вашем

Юрій Зельцер

П'ятниця, 4 листопада 2016, 10:37

Фрески Бруно Шульца як мінімум до 2028 року зависли у Яд Вашемі

Фрески Бруно Шульца в Яд Вашем

Про це офіційно домовились дипломати України та Ізраїлю ще у 2008 році.

У розпоряджені Варіантів є копія витягу з Протоколу України та Ізраїлю про надання у тимчасове використання настінних розписів Бруно Шульца. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит до Міністерства культури України.

Стаття 3 документу передбачає, що фрески переуватимуть у Яд Вашемі 20 років з моменту підписання Протоколу. 

Статтею 10 Протоколу передбачено автоматичне продовження терміну перебування фресок у Яд Вашемі на п'ятирічні періоди.

Після 20 років кожна сторона може припинити дію Протоколу за допомогою попередньої письмової дипломатичної ноти за шість місяців до припустимої дати закінчення строку, - зазначено у документі. 

Міністерство культури і туризму України та Міністерство закордонних справ Держави Ізраїль у протоколі визнали, що фрески Бруно Шульца належать до колекції музею "Дрогобиччина", як експонати основної колекції.

Сторони домовились, що Музей Голокосту Яд Вашем (Єрусалим) отримав фрески на використання та застрахував. Водночас Яд Вашем надає доступ українській стороні до фресок для дослідження.

Статтею 6 Протоколу сторони домовились, що Яд Вашем передасть факсимільні копії фресок музею "Дрогобиччина".

Протокол набрав чинності у 2008 році, відтак потенційне повернення фресок до України можливе у 2028 році.

Нагадаємо, Бруно Шульц - один з найбільш поціновуваних у Польщі письменників та митців, якого називають "дрогобицьким Кафкою".  

Фрески були намальовані ним у дитячій кімнаті будинку есесівця Фелікса Ландау в окупованому нацистами Дрогобичі. У 1942 році Шульц загинув від кулі гестапівця Карла Ґюнтера.

У 2001 році стінописи Бруно Шульца були віднайдені на колишній віллі есесівця Фелікса Ландау.

У травні 2001 року фрески зникли. Упродовж трьох днів вони були фахово демонтовані зі стін квартири, де на той час мешкло подружжя літніх людей, котрі за незручності отримали відшкодування у сумі 100 доларів США.

Як з’ясувалося згодом, фрески демонтували і вивезли до Ізраїлю співробітники Інституту “Яд Вашем” у Єрусалимі. Речник інституту Іріс Розенберґ в офіційній відповіді на закиди щодо нелегального вивозу культурного надбання України зазначила, що група консерваторів на чолі з представником “Яд Вашем” Марком Шрайберманом отримала дарчу від власників помешкання (не завірену у нотаріуса) і офіційний дозвіл влади Дрогобича. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.