Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Олег Синютка

Четвер, 10 листопада 2016, 13:30

Синютка вибрав три можливі ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу

Олег Синютка

Щоби визначити компанію-інвестора, яка спорудить завод, проведуть міжнародний відкритий конкурс.

Про це сьогодні повідомив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, передає кореспондент Варіантів.

В облдержадміністрації визначили три можливі земельні ділянки, на яких спорудять сміттєпереробний завод.

На кожній із них потенційний інвестор має запропонувати різні можливості переробки сміття, зокрема виготовлення rdf-палива, біодизеля, а також органічних відходів, які потім можна буде закопувати.

Відтак перша ділянка, на якій можуть звести сміттєпереробний завод, розташована на території Державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка», що в Яворівському районі. Її площа становить 12,8 га, всі землі давно понищені цим видом промисловості.

Сьогодні на дану ділянку вже виготовили технічну документацію та паспорт об’єкта. Більше того, як запевнив Олег Синютка, доїзд до неї не проходить через жоден населений пункт області.

Друга земельна ділянка, площею 15 га, знаходиться теж на території Державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка», але вже у Миколаївському районі області (Новий Розділ).

«Ці землі також забруднені гірничо-хімічною промисловістю. Ми маємо розроблений детальний план території. Варто наголосити, що доїзд до ділянки теж не проходить через населені пункти. Сюди можна звозити сміття не лише зі Львова, а й з Нового Роздолу та Стрия, де сьогодні також є проблеми із переробкою твердих побутових відходів», – зазначив Олег Синютка.

Остання, третя, земельна ділянка – поблизу села Брониця Дрогобицького району, її площа становить 3 га. На цій території зараз знаходиться діюче сміттєзвалище.

Як підкреслив очільник облдержадміністрації, Броницька селищна рада вже погодила виділення землі для спорудження заводу.

«Всі три ділянки, що запропоновані для будівництва сміттєпереробного заводу, не нестимуть жодної загрози для навколишнього середовища. Вони є абсолютно придатними для того, щоби розвивати інфраструктуру твердих побутових відходів», – наголосив Олег Синютка.

Відтак компанію, яка будуватиме сміттєпереробний завод на Львівщині, визначатимуть на конкурсній основі.

«Ми прекрасно розуміємо, що всі кулуарні домовленості, які сьогодні мають негативний резонанс, не можуть вирішити проблему зі львівським сміттям. Тому ми підготували документацію для оголошення конкурсу, адже тільки шляхом відкритого публічного конкурсу вирішити це питання», – пояснив Олег Синютка.

Оголосити конкурс планують до кінця року. Втім станом на сьогодні вже відізвались 26 потенційних компаній-інвесторів, які зацікавлені у будівництві сміттєпереробного заводу на Львівщині. Серед них – 14 закордонних.

Як підкреслив Олег Синютка, деякі із цих компаній є початківцями на ринку, втім чимало із них мають великий досвід роботи у біогазації та переробці твердих побутових відходів.

«Кулуарний вибір будь-якої із цих 26 компаній понесе за собою негативну реакцію громади, тому я наголошую, що потрібно провести відкритий конкурс із відбору компанії, яка займеться побудовою сміттєпереробного заводу», – додав Олег Синютка.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.