Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Тарас Матвіїв

Середа, 7 грудня 2016, 12:30

Тарас Матвіїв: Контроль громад за плануванням рубок деревини не діє на Львівщині

Тарас Матвіїв

Депутат Жидачівської міськради, активіст руху "Стоп, лісоцид!" Тарас Матвіїв вважає, що першим завданням, яке дозволить відновити довіру людей до дій працівників лісгоспів на Львівщині, є налагодження реального впливу громад на планування рубок. 

"Перший момент, який найбільше турбує громадськість, це реальний вплив громади на місцях. Зараз жк відбувається повне ігнорування думки громади. Щодня телефонують люди: там рубають, там вночі вивозять, а тут не засаджують. Має бути нормальна комунікація з людьми, надсилати повідомлення в сільраду – цього замало. Необхідно прописати механізм дієвого впливу громади на планування рубок, тоді з’явиться довіра простих людей до дій лісників", – сказав він у виступі під час круглого столу "Боротьба з варварськими вирубками лісів на Львівщині: результати і наслідки очима громадськості".

Тарас Матвіїв повідомив, що у Жидачівському районі сьогодні відкрито близько 10 кримінальних справ щодо рубок лісів. Реально ж, на його думку, ці справи не розслідуються, тому що "поліція в Жидачівщині не діє".

Активіст розповів про факти ігнорування лісгоспами закону про доступ до публічної інформації.

"Особисто тричі надсилав в Стрийський лісгосп запити на інформацію і не отримав відповіді. Ніхто навіть на електронну пошту не відписав, повний ігнор", – розповів він і наголосив, що громадськість вимагає від лісових господарств налагодити доступ до публічної інформації, в тому числі скасувати грифи для службового користування з документів про рубки.

Тарас Матвії озвучив представникам лісгоспів й інші вимоги руху "Стоп, лісоцид!" від 25 листопада, виконання яких активісти очікують до початку лютого 2017 року, в іншому випадку активісти розпочнуть акцію спротиву на місцях, включно із блокуванням роботи окремих лісгоспів:

– Повна заборона суцільних рубок (як санітарних так і головного користування) та повноцінне впровадження вибіркової системи рубок.

– Продовження мораторію на вивіз будь-якої необробленої деревини з України. Пріоритет – український виробник, що виготовляє продукт з високою доданою вартістю, а не постачальники сировини. Це вимушене обмеження повинне діяти принаймні поки не зміняться принципи господарювання. 

– Нові обличчя біля керма. Звільнення (притягнення до кримінальної відповідальності керівників обидвох обласних управлінь – "Галсільліс" та держлісгосп за свавілля, масові порушення законодавства у сфері лісозаготівель підприємствами, які очолюють) та повний аудит діяльності підприємств. Завдяки роботі активістів порушено сотні кримінальних проваджень щодо їх роботи.

– Чесні конкурси. Призначення керівників лісових господарств на основі відкритих конкурсів із залученням представників місцевої громади. Розподіл повноважень. Виведення з-під підпорядкування Державної агенції лісових ресурсів України лісопатологічну службу, представлену ВО "Укрлісозахист", та лісовпорядну службу, представлену ВО "Укрдержліспроект".

– Прописання в законодавстві чітких механізмів адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил господарювання: порушення правил ведення лісозаготівельних робіт, зміна фактичного об‘єму деревини, класифікації і сортності деревини на лісосіці; зміна меж і площі лісосіки; праця на лісосіці неспеціалізованих бригад; порушення під час проведення аукціонів на біржах реалізації деревини.

– Обізнані силовики. Фахові навчання для правоохоронних структур у сфері лісових правопорушень.

– Прозорі торги. Продаж лісу виключно через систему Prozorro.

– Чіткі звіти про нові засадження. Звіт з кошторисами закупленого молодняка й виконання робіт щодо засаджень та повідомлення координат розташування площ засаджень.

– Відкриті дані. Повний публічний доступ до квартально-видільної сітки, планів лісонасаджень, таксаційних описів та інших матеріалів лісовпорядкування.

– Обмеження рубок у ділянках лісу, які:

а) мають важливе рекреаційне чи суспільне значення (навіть якщо не входять до природо-заповідного фонду),
б) опинились на межі екологічного лиха через надмірні плани заготівель деревини у попередні роки.

– Завершення розробки і оптимізація кадастрової карти лісових ресурсів України.

– Виведення з тіні. Встановлення жорстких строків легалізації «сірих» лісопилорам області. Завдяки цьому буде легше простежити за вирубками та проконтролювати роботу господарств лісової галузі.

Нагадаємо, рух "Стоп лісоцид"!, зокрема, підпримали активісти Антикорупційного форуму Львівщини, Волонтерського Руху України, Добровольчого Батальйону ОУН, ГО "ІДЕЯ та ЧИН" (Львів), Майдану Старосамбірщини, "Майдану Турківщини", Народного легіону /Narodnyi legion(Жидачів), Громадської Організації "Незалежні"(Львів), Самооборони Самбірщини, ВГО "Сокіл", Української Галицької Асамблеї (Львів), Учасники АТО Старосамбірщини.

6 грудня у Львові відбувся круглий стіл "Боротьба з варварськими вирубками лісів на Львівщині: результати і наслідки очима громадськості" за участі представників руху "Стоп, Лісоцид!", представників Громадської ради при Львівській ОДА, громадських активістів, незалежних екологів а також представників Управління лісового господарства у Львівській області, Держекоінспекції, лісничих держлісгоспів, представника Галсіллісу тощо.

Учасники круглого столу підтримали вимоги руху "Стоп, лісоцид!", а також доповнили їх наступними вимогами:

1. В держбюджеті 2017 року закласти фінансування для науково обґрунтованого моніторингу стану екосистеми карпатських лісів, а також створення карт всіх типів вирубок з прив'язкою до реальних координат GPS, інформація яких повинні бути доступна для всіх громадян

2. Надати грмоадськості доступ до первинної інформації матеріалів відводів лісосік

3. Прискорити розгляд кримінальних проваджень у сфері лісового господарства Львівщини, іпритягнути посадових осіб до відповідальності та компенсувати державі і громадам збитки

4. Рубки головного користування проводити в межах приросту стиглих насаджень.

5. Впорядкувати експорт деревини, дозволивши експорт лише продуктів глибокої переробки деревини.

6. Переглянути програму розвитку лісового господарства Львівщини на 2017-2021 роки у бік збільшення фінансування по створенню та догляду за лісовими культурами.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.