Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Псалтир

цдау

Четвер, 5 січня 2017, 15:17

Варіанти вперше публікують перелік 40 стародруків, зниклих з Національного музею ім. Шептицького у Львові

Псалтир

Варіанти публікують перелік 40 стародруків, зниклих з Національного музею ім. Шептицьких у Львові. 

Нагадаємо, про факт зникнення стародруків стало відомо в 2010 році. Тоді ж керівництво музею звернулось в правоохоронні органи, однак стародруки не знайдено по сьогодні. 

Варіанти звернулись із запитом до Міністерства культури з проханням надати перелік предметів, зниклих з фондів національних музеїв у Львові. У Львові таких музеїв є три: Львівська національна галерея мистецтв, національний музей ім. Шептицького і Музей "Тюрьма на Лонцкого". 

 

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що з Музею мистецтва давньої української книги, що є відділом Львівської національної галереї мистецтв, зникли 95 стародруків і два манускрипти (рукописи). Керівництво Галереї звернулось до правоохоронних органів з проханням розслідувати факт зникнення стародруків.

Зниклі стародруки - це кириличні видання 17-18 ст.

Доцент УКУ, експерт Віра Фрис, яка входила до складу комісії, повідомила, що серед зниклих книг рідкісні кириличні стародруки, які цінуються колекціонерами: «Це є і книги Апостол видавництва Соболя, Євангелія львівські 17 і 18 ст. , видання друкарні Сльозки. Точно знаю, що були два Апостоли Івана Федоровича (Федорова), при звірці я побачила лише один», - розповіла вона на брифінгу.

Цього року в державний реєстр було внесено дві справи за фактом крадіжок предметів у львівських музеях.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.