Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

PR

Вівторок, 14 серпня 2012, 00:00

РозКОДовані депутати

Чому не всі кандидати готові пройти перевірку Комітету опору диктатурі

 

Рік тому львівські політики продемонстрували що можуть об’єднатися заради спільної мети. Через кілька годин після арешту Юлії Тимошенко лідери демократичних політичних сил Львівщини утворили єдину організацію -- Комітет опору диктатурі (КОД). Це сталося 5 серпня 2011 року. Сьогодні вона відстоює прозорість і чесність виборчого процесу. Лідери КОДу вважають, що кандидати на мажоритарні округи повинні бути обговорені та висунуті за безпосередньої участі громадськості і відповідати чітким демократичним критеріям.

Рік тому до Львівського КОДу увійшли майже двадцять місцевих організацій політичних партій та десятки громадських організацій. Було накреслено першочерговий план дій, який вдалося зреалізувати – випущені листівки, проведено велелюдне віче, позачергові сесії Львівської обласної та міської рад, прийнято звернення до громадськості та Маніфест із закликом до протестних акцій проти існуючого режиму Януковича.

-- Мета створення організації – зупинити наступ антиукраїнських сил, не допустити встановлення в Україні антидемократичного режиму, – каже Андрій Мисик, перший координатор Львівського КОДу.

Ініціативу львів’ян підхопили в інших регіонах. Подібні структури почали масово виникати в інших регіонах – Рівне, Луцьк, Житомир, Черкаси, Одеса, Харків та інші міста піднялись на боротьбу з диктатурою. На жаль, пасивними залишилися політичні лідери в Києві, вони сіли за круглий стіл лише за кілька тижнів, коли хвиля народного невдоволення пішла на спад, тому масові акції протесті відбулися в регіонах, але не столиці.

За рік діяльності Львівський КОД провів ряд масових акцій: Марш Незалежності 24 серпня 2011 р., Хвилю Єдності 22 січня 2012 р., пікети обласної держадміністрації, прокуратури та судів. Особливо пам’ятною була акція «Не свисти», яка унеможливила приїзд Януковича на відкриття Львівського стадіону.

Депутати Львівської обласної ради, виконуючи резолюції КОДу, відправили у відставку голову львівської обласної адміністрації Михайла Цимбалюка.

-- Ми переконані, що єдиним легітимним засобом усунення антинародної влади, є цьогорічні вибори до Верховної Ради України, -- переконаний Андрій Білоус, один із засновників КОДу, – Ми знаємо, що вибори відбудуться із застосуванням недемократичного закону, що влада готується до масштабних фальсифікацій. Тому завданням опозиції є не дати розпорошити голоси на виборах і відстояти демократичне волевиявлення.

Львівський КОД із самого початку заявив, що для досягнення результату на вибори йтиме єдина демократична колона, а на мажоритарних округах повинен бути висунутий єдиний узгоджений кандидат від опозиції. Цю ідею цілком підтримали громадські авторитети Євген Сверстюк, Ігор Юхновський, а також Юлія Тимошенко у своєму знаменитому Листі з-за ґрат: «Звертаюся до всіх лідерів опозиційних партій з уклінним проханням в цій важкій ситуації, коли Україна продається з молотка разом із землею, стратегічною власністю та з європейською перспективою, коли свобода українців знищується щохвилинно, коли наша вистраждана безцінна незалежність вже майже зраджена - нарешті по-справжньому, а не в гаслах, об’єднатися та дати на парламентських виборах у 2012 році справжній бій правлячій мафії.
Вважаю, що справді реальним може бути лише об’єднання в єдиний партійний список на основі нейтральної партії та в єдиний список по висуненню кандидатів на мажоритарних округах. Тільки в цьому випадку для всіх опозиційних партій з’явиться шанс запобігти опозиційним взаємопоборюванням та з великою перевагою виграти справедливий бій "Україна проти мафії". Вірю, що опозиційні сили можуть знайти такий консенсус без дріб’язкової боротьби за пропорції та привілеї у списках та хоч один раз продемонструвати любов до України, а не до себе».

Сьогодні львівський КОД вважає, що єдині кандидати на мажоритарні округи повинні бути обговорені та висунуті за безпосередньої участі громадськості. І кандидат цей мусить відповідати чітким критеріям.

· Кандидат має бути мешканцем Львівщини і бути відомим громаді, мати високий авторитет серед людей.
· Кандидат має бути чесним, порядним, мати усталені моральні принципи, згідно яких він за жодних обставин не стане «тушкою».
· Кандидат має бути готовим до люстрації, до декларації своїх статків та способу їх набуття, до прозорого фінансування своєї виборчої кампанії.
· Кандидат має докласти усіх зусиль задля просування України до Європейської Спільноти щоб убезпечити Українську Соборність і Незалежність.

Для висунення найкращих кандидатів, які мають найбільші шанси на перемогу, був запропонований наступний механізм: партії висувають кандидатів, вони проходять процес обговорення на засіданні Львівського КОДу, ідуть до людей, пропонують свою програму, спільно формують виборчі комісії. А далі по кожному округу в результаті народного обговорення за місяць-півтора до виборів визначається єдиний узгоджений кандидат. Решта знімаються на його користь.

По 123 виборчому окрузі обговорення на Львівському КОДі пройшла лише відома письменниця та громадський діяч Лариса Федорів

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.