Варіанти,  16 серпня 2012

Благодійність державним коштом

Державний чиновник і псевдоопозиціонер Тарас Батенко створив собі імідж благодійника коштом держави, з якою ж він на словах бореться. 

Декларації про доходи кандидатів в народні депутати на Львівщині засвідчують, що серед них немало заможних людей і навіть офіційних мільйонерів. При цьому найбільша частка тих, хто не рахує гроші і не живе від зарплати до зарплати, припадає на самовисуванців.

Значна ж частина останніх не лише не приховують своїх статків, але й активно використовують власні фінансові ресурси у виборчій кампанії.

Так, після ознайомлення з деклараціями про доходи, ні в кого не виникає запитання звідки беруть гроші на свої благодійні і меценатські акції Андрій Лопушанський (4,5 млн. грн. заробив лише 2011 року), Ігор Пукшин (понад 0,6 млн. грн), брати Дубневичі (понад 25 млн. грн.), Тарас Козак (1,5 млн. грн.) чи Олег Канівець (1,3 млн. грн.), які вже давно займаються приватним бізнесом, бо заробили і навіть значну частину заробленого задекларували.

Проте серед відомих благодійників і меценатів Львівщини останнім часом з'являються люди, заробітки яких аж ніяк не пояснюють природу їх щедрот.

Самовисуванець, державний чиновник Тарас Батенко задекларував 2011 року 312 883 грн. сукупного доходу і 160 тис. грн. на рахунках в банку. Останні, до слова, були покладені ним туди лише минулого року. Батенко має у власності дві квартири площею 51,3 й 21,6 м і авто середнього класу. Попри такі скромні, в порівнянні з іншими кандидатами-самовисуванцями доходи, Тарас Батенко протягом останніх двох років активно займається благодійною діяльністю і навіть заснував благодійний фонд імені себе.

Благодій фонд Тараса Батенка не відчуває браку коштів, а його засновник направо і наліво, мовби з Рогу Достатку, сипле дорогими раритетними подарунками і коштовними обіцянками церквам, школам, громадам виключно Золочівського, Перемишлянського та Миколаївського районів, які входять у його виборчий округ.

Проте не можна не задатися питанням: звідки у державного чиновника кошти на благодійність? Не на зарплату ж він купує такі дорогі подарунки, ремонтує школи, лікарні і будує церкви!

Батенко приписує собі в заслуги те, що робить для людей держава

Відповідь виявилася несподівано простою: благодійність Батенка спонсорує держава, тобто, по великому рахунку, і ми з вами. Або можна сказати інакше: Батенко приписує собі в заслуги те, що робить для людей держава.

Механізм цієї афери вкрай непрозорий.

Журналісти «Варіантів», щоб його дослідити, звернулися з офіційними запитами у Львівську ОДА та НАК «Нафтогаз України». У першому випадку отримали відписку, у другому – взагалі не отримали жодної відповіді.

Але спробуємо пояснити.

Тарас Батенко, як ми писали, є державним службовцем і обіймає посаду директора державної компанії "Магістральні нафтопроводи « Дружба» ПАТ «Укртранснафта». Акціонером останнього (власником 100% акцій) є державне підприємство НАК «Нафтогаз».

Нарикінці 2010 року НАК «Нафтогаз» уклало угоду з Львівською ОДА про співробітництво, котрою передбачено понад 14,7 млн. грн. на будівництво об'єктів газопостачання та майже 6 млн. грн. на будівництво об'єктів соціальної сфери: ремонти доріг, мостів, народних домів, будівництво та реконструкцію дитячих садків і шкіл, закупівлю медичного обладнання тощо.

Як підтвердила нам Львівська ОДА у відповіді на наш офіційний запит, кошти, які надходять в рамках цієї угоди, "НАК «Нафтогаз України» безпосередньо скеровує на балансоутримувачів об'єктів (сільські ради, лікарні, школи) в районах і містах області через підприємства Національної акціонерної компанії". В числі останніх значиться також компанія «Магістральні нафтопроводи «Дружба», якою керує Батенко.

Іншими словами "Магістральні нафтопроводи «Дружба» будують не лише об'єкти газопостачання, але об'єкти соціальної сфери на Львівщині.

Врахуємо також й те, що Батенко є депутатом Львівської облради, а отже має прямий доступ до формування переліків соціальних об'єктів, які підпадають під дію цієї угоди.

На виході отримуємо: на гроші державної компанії НАК «Нафтогаз» державна компанія "Магістральні нафтопроводи «Дружба» будує соціальні об'єкти, перелік яких проконтрольований і скорегований Батенко, і він же собі приписує заслуги від цього.

У травні, виступаючи у музеї-садибі Маркіяна Шашкевича, що у Підлиссі, Батенко заявив: «У держбюджеті не було закладено відповідних коштів (на допомогу музею – Варіанти), не поремонтовано доріг. Скільки і що б ми не говорили про підвищення соціальних стандартів, але без патріотизму, який ґрунтується на національній пам'яті, вони не покращаться. Нафтопровід «Дружба» торік доклався до відродження цього музею, і ми цим гордимося».

Блюзнірству Батенка можна лише позаздрити. І справді, гроші в держбюджеті не були на це закладені. Але, як ми припускаємо, не тому, що державі не вистарчило патріотизму, як це стверджує Батенко, а тому, що вони були передбачені в угоді між НАК «Нафтогаз» і Львівською ОДА про співпрацю. Нафтопровід «Дружба» насправді відремонтував дороги і допоміг музею саме за державні гроші. І жодної заслуги Батенка в цьому немає.

Але чому держава (читай – Партія регіонів) заплющує очі на те, що її представник в регіоні, керівник поважної державної компанії дозволяє собі принижувати її? Чи не тому, що Батенко, як стверджують київські журналісти, належить до числа кандидатів-самовисуванців, так званих «тушок», які ще до початку виборів написали в Адміністрації Президента заяву на вступ у фракцію Партії регіонів у разі свого проходження до парламенту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.