Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Президент

codnti.com

П'ятниця, 17 серпня 2012, 14:20

В Україні новий закон забороняє вилучати з архіву секретні документи, створені до 1946 року

В Україні набув чинності закон № 5068-VI "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (про експертизу цінності документів).

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Закон забороняє вилучати із Національного архівного фонду документи за мотивами конфіденційності чи таємності інформації, що міститься в них, з політичних або ідеологічних міркувань, а також будь-які документи, створені до 1946 року.

За законом, центральні державні архіви, місцеві державні архівні установи, архівні відділи міських рад мають право на перевірку роботи архівних підрозділів і служб діловодства органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян та релігійних організацій.

«Стаття 1 відповідного закону доповнюється визначенням експертизи цінності документів. Експертиза цінності документів передбачає всебічне вивчення документів з метою внесення їх до Національного архівного фонду або виключення з нього, проведення грошової оцінки документів Національного архівного фонду, віднесення їх до категорії унікальних і встановлення строків зберігання документів, що не підлягають внесенню до Національного архівного фонду», – зазначено у повідомленні.

Закон також визначає порядок проведення такої експертизи, обов'язки юридичних осіб щодо її проведення і забезпечення схоронності документів, що нагромадилися за час їх діяльності, обов'язки власників документів Національного архівного фонду з утримання в належному стані будівель і приміщень архівних установ; підстави для вилучення документів з Національного архівного фонду.

Джерело: РБК-Україна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.