Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

shtirlitz.com

Понеділок, 20 серпня 2012, 14:26

Дащаківська вважає ефект від використання кандидатів-"клонів" нульовим

Використання кандидатів-”клонів” в мажоритарних округах не дає практично жодного ефекту, а навпаки мобілізує виборця голосувати за визначеного кандидата.

Про це сьогодні, 20 серпня, повідомила виконавчий директор ЛОГО “Комітет виборців України” Оксана Дащаківська.

Реєстрація в одному і тому ж окрузі кількох кандидатів з тими ж самими іменами є, за словами Дащаківської, спробою відібрати голоси в інших кандидатів.

“В окрузі з центром у місті Яворів (№122) буде змагатися три Козака, у 126-му (Стрий) – два Канівця, в двох округах Львова з’явилися кандидати з прізвищем “Садовий”. Це означає, що є люди, які розраховують в такий спосіб в когось відібрати голоси. Наші експерти підраховували ефект від використання “клонів” і хочу сказати, що він, як правило, з тих всіх “випадків, що були зареєестровані у нас за виборчу практику, є нульовим”, – зазначила Дащаківська, додавши, що наявність у виборчому бюлетені “клонів” навпаки мобілізує виборця на користь кандидата, робить його більш уважним.

“Є ще один округ – №121 (Дрогобич), і в цьому окрузі є аж дві пари схожих кандидатів – пара Задорожніх, які наразі не є доволі відомими кандидатами і також цікава ситуація склалася з відомим депутатом Олесем Старовойтом, якому комуністи запропонували як конкурента пані Старовойтову”, – розповів координатор спостереження за виборами-2012 Громадянської мережі “ОПОРА” Андрій Дутчак.

Він висловив припущення, що кандидат в нардепи у Жовківсько-Яворівському в.о. Тарас Козак спеціально використав кандидатів-”клонів”, щоб продемонструвати своє дистанціювання від влади, показавши, що влада бореться проти нього за допомогою двійників.

“А за тиждень до виборів ці двійники просто знімаються і в списку залишається єдине прізвище - Козак”, – зауважив Дутчак.

Нагадаємо, 13 серпня ЦВК завершила прийом документів на реєстрацію кандидатів у народні депутати. На Львівщині в одномандатних виборчих округах зареєструвалось 167 кандидатів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.