Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

volynnews.com

Вівторок, 21 серпня 2012, 17:52

Чиновники-кандидати у депутати мають право агітувати у робочий час

Держслужбовці, які балотуються у народні депутати, мали б взяти відпустку на час кампанії, але мають право і продовжувати працю паралельно із підготовкою до виборів.

 

Про це сьогодні, 21 серпня, зазначив на брифінгу правознавець та координатор ГО «Гармонія та порядок» Дмитро Гудима.

Службові особи органів державної влади місцевого самоврядування можуть вести передвиборчу агітацію у робочий час тільки в тому випадку, якщо самі є кандидатами у депутати – так зазначено у статті 74 закону «Про вибори народних депутатів України». Тим часом у статті 76 йдеться про те, що  кандидатові у депутати не може бути відмовлено у звільненні від його службових обов’язків на період виборчої кампанії з наданням неоплачуваної відпустки – але це у випадку, якщо він сам звернувся.

«Коли ми читали цю статтю, таке враження першопочаткове було, що це просто помилка,  – говорить про статтю 74 керівник інформаційно-аналітичного відділу ЛОГО «Комітет виборців України» Оксана Кузенко. – Але все ж, якщо це навіть недолуга помилка, то на сьогодні вона є нормою закону. Звісно, прикро, що вона існує, адже це насправді є і нерівність можливостей. Це порушення одного із засадничих принципів виборчого законодавства, яке мало б працювати в Україні».

Тобто, із закону виходить, якщо кандидат у депутати не написав заяву на відпустку,то він має право агітувати на своїй посаді. Що і створює нерівні умови.

«Ті політичні декларації, які звучать з приводу того, що державні службовці на період виборчої кампанії всі підуть у відпустку, мають бути втілені у закон. Державний службовець на цей час зобов’язаний піти у неоплачувану відпустку. Хоче бути депутатом, хай за свій рахунок бере відпустку. І це має бути чітко записане як його обов’язок», – розповідає Дмитро Гудима про ідеальний варіант вирішення питання рівних умов для всіх кандидатів.

Учасники прес-конференції також зазначили, що у відпустку кандидати йдуть тільки після запитів журналістів щодо цього питання.

До прикладу, кандидат у депутати Анатолій Дейнека подав заяву на відпустку із 20 серпня та до кінця передвиборчого періоду. Михайло Коб’ялковський – із 13 серпня до 20 вересня, тобто, не до кінця виборчої кампанії. Також на період передвиборної агітації у відпустці із 15 серпня до 26 жовтня перебуває Михайло Янковський.

«Цікавою видається інформація про самі дати відпусток. Дивно, що початок відпусток осіб, про яких ми говорили, дивним чином збігається із датами подання запитів», – зазначає Дмитро Гудима. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.