Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Йоанна Вронецька і Блерта Чела

П'ятниця, 28 липня 2017, 19:01

Поляки допоможуть грішми українським переселенцям-підприємцям

Йоанна Вронецька і Блерта Чела

У Львові підписано угоду між МЗС Польщі та Програмою Розвитку ООН в Україні про виділення 2 мільйонів злотих.

Вчора у Генеральному консультві Республіка Польща у Львові угоду про продовження проекту "Розвиток підприємництва серед населення, що постраждало від конфлікту" підписали заступниця Міністра закордонних справ Республіки Польща Йоанна Вронецька і в.о. Директора програми розвитку ООН в Україні Блерта Чела.

Кошти виділено з бюджету Польщі. Проект реалізовуватимуть до грудня 2018 року. Партнерами проекту по малих грантах є дипустанови Польщі, польські неурядові організації. У рамках проекту передбачено:

підтримку розвитку навичок із ведення бізнесу та надання грантів на започаткування малих підприємств;
надання консалтингових послуг для полегшення процесу створення та розвитку малого та середнього бізнесу;
промоція підприємництва шляхом проведення цільової мотиваційної кампанії.

Як зазначила Блерта Чела, впродовж 2015-2016 років Уряд Республіки Польща надав майже три мільйони злотих (730 000 доларів США) на перший етап проекту "Розвиток підприємництва серед населення, що постраждало від конфлікту". В результаті цієї підтримки близько 200 переселенців та місцевих жителів Донецької та Луганської областей отримали навички з написання бізнес-планів, було підтримано 100 бізнесів та створено 323 нових робочих місця лише за 8 місяців. 

Йоанна Вронецька підкреслила, що Україна є пріоритетним напрямком діяльності для Польщі більше десяти років. Теперішня геополітична ситуація зміцнює переконання польської сторони у потребі допомоги. З початку гуманітарної кризи у 2014 році Польща надає гуманітарну допомогу тій частині населення, що найбільше постраждало внаслідок конфлікту на Сході України.

Теперішня допомога найбільш потрібна і надається жінкам, людям похилого віку, одиноким жінкам, дітям. Ця допомога, що вже має позитивні результати, сприятиме їм інтегруватись у нові громади, жити у них незалежно.

Йоанна Вронецька наголосила, що Польща має свої внески у програми підтримки, що реалізовують ЄС і ООН. Зокерма, в Україні реалізовується проект Євросоюузу з підтримки децентралізації та підтримки місцевих громад. Протягом 2012-2017 років Львівщина реалізувала 53 польсько-українські проекти розвитку на загальну суму майже 20 млн злотих. 

"Створення економічних передумов, які сприяють зайнятості населення та покращують умови життя  переселенців та постраждалих від конфлікту громад, залишається пріоритетним завданням для Програми розвитку ООН в Україні. Ми вдячні Уряду Польщі за міцне партнерство та послідовну фінансову допомогу у ці складні для України часи на шляху до розбудови миру та відновлення. Створення нових робочих місць, бізнес можливостей та покращення умов життя має великий вплив на те, чи зможуть чоловіки та жінки мати гідне життя, і чи зможуть громади на сході України бути інклюзивними та жити у мирі", — наголосила Блерта Чела.

На підписанні угоди був також присутній Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

Довідка

Сьогодні в Україні проживає 1,6 мільйона внутрішньо переміщених осіб (ВПО), включаючи жінок, людей похилого віку та дітей. Більшість із тих, хто втік від бойових дій у зоні конфлікту на сході України, зараз перебувають у підконтрольних Уряду України районах Донецької та Луганської областей. Вони намагаються знайти засоби для забезпечення своїх сімей та задоволення своїх потреб. Зайнятість залишається найбільшою проблемою для переселенців в Україні. Економічні проблеми особливо загострилися у постраждалих від конфлікту районах Донбасу. Серед них: пошкоджена інфраструктура, порушені економічні відносини, зниження виробничої потужності .

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.