Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

П'ятниця, 31 серпня 2012, 13:31

Історик Козицький заявляє, що натуралізації сцен Голодомору у посібнику з історії України для 10-11 класів немає

Один із авторів посібника з історії України для учнів 10-11 класів, кандидат історичних наук, доцент Львівського національного університету ім. Івана Франка Андрій Козицький заперечив наявність у книжці відвертих описів сцен Голодомору.

Про це сьогодні, 31 серпня, він заявив на презентації книжки.

За словами Козицького, він сам є автором того розділу книжки, де йдеться про Голодомор і описам сцен цього явища там приділено лише три абзаци.

Історик висунув припущення, чому заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів вчора, 30 серпня, на сесії Львівської міськради критикував посібник за відверте зображення сцен Голодомору.

“Коли приблизно рік тому робота над цим посібником тільки починалася, всіма освітянами керував лихої пам’яті пан Огура. Це, нагадаю вам, чиновник, який не мав диплома. Він дуже брався керувати творчим колективом і вимагав показувати йому всі робочі варіанти, всі матеріали, які використовували автори при написанні цієї книги. В одному із цих робочих матеріалів в додатках був документ, де справді описувались жахливі події. Йшлося про кримінальну справу 1932-го року з галузевого архіву СБУ про випадки людожерства в Буцькому районі Київщини. Документ справді був жахливий, пізніше на спільних нарадах редакційна колегія вирішила його не долучати і він був вилучений ще приблизно рік тому. Відповідно, я так припускаю, що десь пан Косів чув, що колись там було щось жахливого про Голодомор і вирішив, що воно і тепер там є”, – розповів Козицький.

Також історик відкинув закиди міського голови Андрія Садового про те, що у підручнику непропорційно представлена політична партія ВО “Свобода”.

“Свобода” була згадана в одному реченні. Напевно, не звернули увагу на згадку про Партію регіонів, Народний рух України та інші організації. Якшо хтось хотів побчити “Свободу”, він її там побачив”, – зауважив Козицький.

Нагадаємо, посібник “Історія України. Матеріали для учнів 10-11 класів” був виданий за ініціативи та за сприяння ВО “Свобода”. Одним із авторів посібника є депутат Львівської міськради від фракції ВО “Свобода” Юрій Михальчишин.

Львівська міськрада погодилась профінансувати видання 300 примірників посібника, при цьому міський голова Львова Андрій Садовий і заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів критикували посібник через натуралістичний опис сцен голодомору і надмірне приділення уваги ВО “Свобода”. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.