Оля Вишня,  5 вересня 2012

Під знаком Бруно Шульца

В Україні цього тижня розпочинаються поважні святкування 120-ї річниці з дня народження Бруно Шульца, галицького письменника та художника світової слави. Відзначатимуть цю подію у рідному місті Шульца – Дрогобичі, а також у Львові.

 

4 вересня Відкриття виставки «Бруно Шульц: Горизонти часу»

Свою першу виставку рисунків Бруно Шульц відкрив 90 років тому у Львові. Вчора з нагоди цієї дати у Львівській галереї мистецтв відбулось велике відкриття унікальної колекції графічних рисунків Бруно Шульца.

Куратор виставки Наталія Філевич, зізналась, що працювали над цією виставкою протягом двох років. Більшість експонатів представлено у Львові вперше.

22 оригінальні рисунки експозиції надав Музей літератури ім. Адама Міцкевича у Варшаві, також представлені три роботи Бруно Шульца, які зберігаються у Львівській галереї мистецтв і одна робота з архівів бібліотеки ім. Стефаника.

Також представлено архівні матеріали, репродукції , які ще ніколи ніхто не бачив. Кураторка зізналась, що такої кількості робіт Шульца у Львові ніколи не показували.

6-9 вересня – V Міжнародний Фестиваль Бруно Шульца

У Дрогобичі уже завтра стартує наймасштабніша подія, присвячена життю та творчості Бруно Шульца. Саме в цьому місті жив та творив Бруно Шульц, саме Дрогобич надихав його на літературні та мистецькі шедеври.

Уже завтра, 6 вересня там розпочнеться майже тижневий Міжнародний фестиваль Бруно Шульца. Протягом фестивальних днів у Дрогобичі будуть відбуватися численні літературні зустрічі з відомими українськими закордонними письменниками, дискусії, концерти, театральні виступи, мистецькі проекти за участю відомих українських та закордонних письменників та художників. Відбудутсья і концерти відомих музичних колективів.

У другій частині проекту, від 10 до 12 вересня будуть відбуватися наукові обговорення за участю відомих українських літературознавців та критиків.

Детальна програма Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі

12-16 вересня Бруно Шульц у Львові

Одразу після Міжнародного фестивалю Шульца у Дрогобичі, не менш серйозна подія з нагоди 120-ї річниці з дня народження письменника та художника та 70-ї річниці його смерті відбудеться й у Львові, у рамках 19-о Форуму видавців.

Проект поєднає у собі виставки, кіно і театральні покази, літературні дискусії, книжкові презентації. У програмі фестивалю масштабна виставка графіки Бруно Шульца та живопису його сучасників у Львівській гатмьслереї мистецтв.

Відбудеться презентація перекладу прози Бруно Шульца Юрія Андруховича (видавництво «А-БА-БА –ГА-ЛА-МА-ГА») та панельна дискусія, присвячена обговоренню цього перекладу, презентація вперше виданих перекладів українською «Книги листів» Бруно Шульца Андрія Павлишина та збірки його есеїстики Віри Меньок (видавництво «Дух і Літера»), публічні шульцівські лекції Адама Заґаєвського (Польща)та Віктора Єрофєєва (Росія), демонстрація і обговорення класичного фільму В. Гаса «Санаторій Під Клепсидрою» (оновлена оцифрована копія, один з двох легальних публічних показів у Україні), презентація книжки Тараса Возняка «Бруно Шульц».

У рамках фестивалю «Бруно Шульц» відбудеться візит на Форум видавців Генрика Ґринберґа, видатного польського письменника, який вже понад 40 років мешкає у Сполучених Штатах, і презентація його книги «Дрогобич, Дрогобич» (переклав Андрій Павлишин).

Детальніша програма фестивалю Бруно Шульц у Львові

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.