Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ВРУ

obozrevatel.com

Середа, 12 вересня 2012, 11:35

В Україні пропонують встановити мінімальну ціну на сигарети - 10 грн. за пачку

З 1 січня 2013 року в Україні можуть бути встановлені мінімальні ціни на сигарети - 10 грн. за пачку. 

 

Група народих депутатів зареєстрували законопроект, котрим з 1 січня 2013 року передбачено запровадження мінімальна роздрібних цін на тютюнові вироби.

Введення такого закону повинно привести до вступу до бюджету додатково понад 2 млрд. грн. і на 4% скоротити обсяги споживання тютюну, - вважають депутати. 

За порушення даної норми автори пропонують штраф у розмірі 100% вартості отриманої партії товару, виходячи з МРЦ, але не менше 1 тис грн. Щорічно мінімальний показник планується переглядати з 1 березня. Відзначимо, що на сьогодні МРЦ діють тільки на алкогольну продукцію.

Автори проекту зазначають, що основною метою регулювання є скорочення споживання сигарет. Так, за їхніми словами, протягом 2008-2011 років у результаті постійного підвищення податкового навантаження на тютюнову продукцію споживання сигарет в групі курців від 12 років і старше скоротилося на 13%.

Представники тютюнової індустрії поки відмовляються від офіційних заяв, проте вважають, у разі ухвалення такого закону на зміну легальному досить дорогому товару прийде дешева контрабанда і контрафакт.

"Якщо зараз тіньовий ринок становить 4-5%, то навіть страшно подумати, що буде після введення МРЦ. Подібна ситуація була в Латвії, коли там різко підвищили акцизи в рамках зобов'язань, взятих країною при вступі до ЄС. Паралельно відбулося зростання тіньового сектора до 30% ", - розповіли.

Вже зараз в Україні найвищі акцизи на тютюнову продукцію серед країн СНД. Як повідомляється, найдешевші сигарети в сусідній Білорусі коштують не дорожче 2,6 грн., у Молдові - 3,4 грн., у Росії - 5 грн.

За даними Держмитниці, за вісім місяців цього року лідером за кількістю спроб незаконного ввезення сигарет в Україну є Молдова - виявлено 589 випадків, а за обсягами партій товару - Білорусь, майже 12 млн шт.

Джерело: Дело

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.