Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Кабмін

life.obozrevatel.com

Середа, 19 вересня 2012, 17:39

Кабмін хоче амністувати майже 1,5 тис. засуджених

Кабінет міністрів України схвалив проект закону «Про амністію у 2012 році», за яким передбачається звільнити близько 1,5 тис. засуджених.

Найближчим часом Кабмін винесе його на розгляд Верховної Ради.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, у разі ухвалення урядового законопроекту внаслідок застосування амністії з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити близько 1,5 тисячі осіб, які на даний час відбувають покарання, проте не становлять значної суспільної небезпеки.

Проект передбачає оголошення амністії і поширення її дії, насамперед, на ті категорії засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищені та вразливі у соціальному плані, а саме: неповнолітні, жінки та чоловіки, які мають дітей віком до 18-ти років або дітей-інвалідів, інваліди першої, другої та третьої груп, хворі на туберкульоз, онкологічні захворювання тощо.

Застосування амністії не допускатиметься щодо підсудних або засуджених, які заперечуватимуть проти цього. Дія закону поширюватиметься на злочини, вчинені до дня набрання ним чинності включно, і не поширюватимуться на триваючі або продовжувані злочини, якщо вони закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цим законом. Виконання закону буде покладене на суди за обов‘язкової участі в судовому засіданні прокурора. У судовому засіданні може також брати участь захисник.

Питання про застосування амністії щодо осіб, яких засуджено судами іноземних держав і які відбувають покарання на території України, вирішуватимуться відповідними судами України з дотриманням вимог міжнародних договорів України.

За законопроектом, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування зобов‘язані забезпечити заходи соціального патронажу щодо амністованих осіб, передачу звільнених неповнолітніх під нагляд батьків або встановлення над ними піклування, направлення звільнених інвалідів та непрацездатних осіб похилого віку, які не мають родичів, що могли б узяти їх на своє утримання, до спеціальних будинків-інтернатів тощо. 

Джерело: УНІАН

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.