Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

Вівторок, 25 вересня 2012, 10:51

Археологи розпочали дослідження Великої міської синагоги у Львові

Сьогодні Рятівна археологічна служба Інституту археології НАН України розпочала дослідження на площі Арсенальній, де до Другої світової війни була Велика міська синагога.

 

Про це повідомила прес-служба РАС. 

Основне завдання – дізнатись точне місце розташування збережених фундаментів синагоги.

- Ми підписали договір з міським управлінням охорони історичного середовища на проведення археологічної експертизи ділянки, де мають реалізувати проект «Площа трьох синагог». Завдання археологів – «вловити» кути синагоги і деякі рештки фундаментних конструкцій. Результати цих досліджень німецькі архітектори, які є авторами проекту, повинні використати під час розробки проектних пропозицій. Завершити дослідження плануємо через місяць, - розповів Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба».

Археологи мають надію, що під час досліджень, окрім фундаментів синагоги, вдасться знайти матеріали давнішого часу – періоду до активного її заселення єврейською громадою. Можливо це будуть і матеріали давньоруського часу, адже такий матеріал виявили під час розкопок на території синагоги «Золота роза».

Велику міську синагогу у Львові збудували 1801 року в стилі класицизму на місці де стояли попередні міські синагоги. Дві півциркульні арки, крізь які сьогодні можна потрапити на площу з вулиць Староєврейської та Бр. Рогатинців, - це збережені входи у синагогу.

За інформацією дослідниці синагог Оксани Бойко, найдавніша міська синагога Львова постала у XIV ст. на цьому ж місці, тобто у південно-східному куті так званого "міста в мурах". Саме тут, на площі під самою фортечною стіною, поруч з міським арсеналом та Шевською вежею локувалася міська юдейська громада Львова. Перша синагога була зведена у фахверковій конструкції - з дерев’яним каркасом, під високим черепичним дахом. Вона згоріла 3 червня 1527 року у катастрофічній для Львова пожежі. Лише 1555 року громада відбудувала свою святиню, але вже з цегли і каменю. До 1606 року ця мурована синагога виконувала роль Великої міської. Як вона виглядала можна здогадуватись - віднайдені під час розкопок кам?яні фрагменти свідчать, що це була ґотична споруда.

Через те, що ця синагога була невеликою і на початку XVII ст. роль Великої міської синагоги перейшла до ново збудованої синагоги Нахмановича "Турей Загав" (Золотої Рози), а ґотична синагога називалася "малою" і була чинною майже 250 років. Губерніяльним декретом австрійської влади 1797 року її наказали розібрати, мотивуючи давністю, а, очевидно, і невтішним станом. Крім того, вона була дуже маленькою. 1799 року громада на місці розібраної давньої синагоги почала зводити нову, значно більшу святиню, будівництво якої завершили 1801 року. До нової синагоги перенесли клейноди і вона виконувала роль головної міської синагоги. Велику міську синагогу разом з «Золотою Розою» підірвали нацисти восени 1941 року. При впорядкуванні території у 1970-х роках на місці знищеної синагоги провели археологічні розкопки, під час яких розкрили частини пивниць попередньої синагоги та віднайшли фрагменти білокам’яних елементів, зокрема пізньоґотичний портал зі збереженими слідами поліхромії. Роботи завершилися трасуванням фундаментів синагоги 1801 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.