Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

uainfo.censor.net.ua

Середа, 26 вересня 2012, 12:12

Майже половина кандидатів у виборчих списках політичних сил не пройшли ЧЕСНОметр

242 із 430 кандидатів із прохідних частин партійних списків провідних політичних партій порушили принаймні один із критеріїв громадського руху ЧЕСНО.

Такі дані були оприлюднені сьогодні, 26 вересня, на презентації другого етапу ЧЕСНОметра – інтерактивного інструмента з даними про чинних та потенційних народних кандидатів.

Зокрема, у списку Партії регіонів виявилось 105 порушників із 120 проаналізованих кандидатів, в Об’єднаній опозиції – 74 порушники із 120, в УДАРі – 19 порушників з 70, в Комуністичній партії України – 23 порушники з 70, у ВО «Свобода» – 9 порушників з 25, в партії «Україна – Вперед!» – 12 порушників з 25.

Одним із «найпопулярніших» порушень критеріїв руху ЧЕСНО, за словами його представників, є підкуп виборців, до якого переважно вдаються кандидати-мажоритарники. Серед інших найбільш частих порушень – розкрадання державного майна, а також зловживання владою.

Як зазначив регіональний координатор руху ЧЕСНО Андрій Зінченко, рух дещо змінив свою методологію.

«Ми тепер вже не кажемо, що кандидат є доброчесним. Просто навіть у зв’язку з тією ситуацією, коли ми приїжджали в регіон і казали, що та чи інша людина є доброчесна, нам відповідали: «Та ні, ви що, ні в якому разі». І, водночас, буває, що наші місцеві представники руху ЧЕСНО знають, що людина не відповідає тому чи іншому критерію, але довести це ми не можемо», – розповів Зінченко.

Він додав, що слід бути дуже уважним при перегляді профайлів кандидатів на сайті chesno.org, адже в невідповідність, до прикладу, критерію «непричетність до корупційних дій» може вкладатись абсолютно відмінний зміст – якщо для одного кандидата – це перевищення ліміту державних коштів на перельоти, то для іншого – рокрадання з бюджету мільйонів гривень.

Учасники прес–конференції анонсували ще один етап роботи руху ЧЕСНО – на 9 жовтня заплановано презентувати результати дослідження мажоритарників та інтерактивну карту виборчих округів.

Нагадаємо, серед прохідних списочників-львів’ян порушниками критеріїв доброчесності руху ЧЕСНО виявились Ганна Герман, Петро Писарчук, Андрій Парубій, Петро Голуб, Олег Тягнибок, Михайло Блавацький та Ярослав Гінка.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.