Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

lvivcenter.org

Понеділок, 1 жовтня 2012, 13:47

Книгу про театр графа Скарбека видали у Львові

Сьогодні, 1 жовтня, на великій сцені театру імені Марії Заньковецької відбулася презентація книги «Театр графа С. Скарбека в контексті європейської архітектури», виданої за сприяння засновника ТзОВ «Барком» (ТМ «Родинна ковбаска») Олега Барана.

 

Про це повідомляє прес-служба Олега Барана.

Презентація відбулася у межах Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 170-річчю будівлі театру імені Марії Заньковецької.

«Думаю, ця книжка допоможе людям дізнатися не лише про історію цієї унікальної споруди, а й ще раз приверне увагу держслужбовців до потреби проведення тут ремонту. Адже будівля, яка є однією з візитних карток Львова, не може бути у такому стані», – зазначив Олег Баран.

Монографія  присвячена архітектурі театру Скарбека у Львові, історії проектування та зведення споруди. Це друге видання зі зміненим форматом навчального посібника «Архітектура театрів Львова (кінець XVIII– перша половина XIX ст.)». Книга призначена першочергово для істориків та прихильників історії, архітекторів,реставраторів, мистецтвознавців, студентів.

«Ця книжка писалася впродовж багатьох років, вивчалися архіви Львова. Складність була надзвичайна, оскільки документи, які зберігаються в архіві, писалися німецькою готикою. Дуже дрібний шрифт», – розповів автор книги, мистецтвознавець Юрій Ямаш.

Наразі книга вийшла накладом 300 примірників. Видання планують розповсюджувати у наукових бібліотеках України. 

«Дуже багато ми зробили поліграфічної, друкованої продукції. Є ті речі, які розійдуться по бібліотеках, ми  по всій Європі їх розішлемо. І звичайно, що без меценатів, підприємців, наших друзів нічого зробити не вдалося б», – підсумував Андрій Мацяк.

Нагадаємо. Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької («Театр Скарбека») відкритий у Львові 1842 року. Основним меценатом проекту та ініціатором будівництва став граф Австро-Угорщини Станіслав Скарбек.  Архітекторами затвердили Людвіга Піхля та Йогана Зальцмана.

Будівля мала високе значення для культурного та соціального життя Львова ХІХ ст. На момент відкриття театр був  третім за розмірами театром Європи. Будівля  поступалася лише спорудам міланського «Ла Скала» та придворного театру у Дрездені.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.