Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

rbrechko.livejournal.com

Середа, 3 жовтня 2012, 15:16

Поляки розпочали збір свічок для кладовищ Львова

Телебачення Жешува та інші підкарпатські міста розпочали збір свічок до 1 листопада для Личакіського та Янівського цвинратів у Львові.

«Акція «Світло пам'яті» є спільним проектом генерального консульства Республіки Польща у Львові, Польського радіо у Львові і телебачення міста Жешува», – розповіла один з координаторів проекту Беата Волянська.

Беата Волянська додала, що минулого року в акції брали участь школярі, студенти, харцери і тоді вони зібрали понад 60 тис. свічок. В цьому сподіваються зібрати більше.

Координатори акції розповідають, що в Україні немає звичаю запалювати свічки на могилах 1 листопада, тому на Личаківському та Янівському цвинтарах, де спочивають тисячі померлих, ще кілька років тому лише на небагатьох польських могилах горіли свічки.

Ідеєю збору свічок, організованою вперше 2005 року з ініціативи журналістів Польського радіо у Львові, було «освітлення» Личаківського цвинтара, де спочиває багато відомих поляків. Наприклад, Марія Конопницька, Габріела Запольська, Артур Гротгер, Северин Гощиньскі та Казімєж Бартель.

Упродовж 3-х років свічки горять і на Янівському цвинтарі. «Дякуючи проекту, поляки зі Львова можуть запалити свічки на всіх польських могилах, також забутих та безіменних. Свічки запалають і на могилах українців, росіян та вірменів», – додала Беата Волянська.

Вже кілька років поспіль 1 листопада на Личаківському кладовищі у Львові відбувається спільна поминальна молитва на місцях поховання українських та польських воїнів з метою утвердження українсько-польського примирення.

Джерело: Gazeta Wyborcza

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.