Ірина Марушкіна,  5 жовтня 2012

«Варіантам» пробують закрити рота

Кандидат в народні депутати у 123, Перемишлянському в.о. Тарас Батенко образився на «Варіанти» за те, що ми сказали правду, ким він є насправді.

Батенко звернувся до суду з позовною заявою про захист своєї честі та гідності й вимагає від видання сплатити 50 тис. грн.

Ось що конкретно зачепило Батенка у статті "Благодійність державним коштом":

«... Батенко, як стверджують київські журналісти, належить до числа кандидатів-самовисуванців, так званих «тушок», які ще до початку виборів написали в Адміністрації Президента заяву на вступ у фракцію Партії регіонів у разі свого проходження до парламенту.»

«Державний чиновник і псевдоопозиціонер Тарас Батенко створив собі імідж благодійника коштом держави

«Благодійний фонд Тараса Батенка ... сипле дорогими раритетними подарунками і коштовними обіцянками церквам, школам, громадам

«Батенко приписує собі в заслуги те, що робить для людей держава»

«благодійність Батенка спонсорує держава ... Батенко приписує собі в заслуги те, що робить для людей держава.»

«Тарас Батенко, як ми писали, є державним службовцем...»

«Магістральні нафтопроводи «Дружба» будують не лише об'єкти газопостачання...»

«Нафтопровід «Дружба» насправді відремонтував дороги і допоміг музею саме за державні гроші. І жодної заслуги Батенка в цьому немає.»

Не будемо вдаватися до довгих філологічних дискусій і з’ясування статусних термінів - залишимо це для судових дебатів. По-суті, все вищевказане, не заперечуючи інформації про те, що Батенко є кандидатом-"тушкою" й піариться на виборах державним коштом, лише доповнює його портрет такими малопривабливими рисами, як дріб’язковість і мстивість.   

Адже твердження «Варіантів», що Тарас Батенко є кандидатом-«тушкою», тобто псевдоопозіонером, базується на тому, що він, по-перше, є високопоставленим менеджером державної компанії, а по-друге – використовує у своїй виборчій кампанії адміністративний та фінансовий ресурс державного підприємства, тобто здійснює передвиборчу благодійність за державні кошти.

Високий державний службовець чи то чиновник, менеджер - людина, яка апріорі повинна бути лояльною до держави, звісно, якщо вона знає і сповідує в своєму житті ідеали «служіння державі і захисту її інтересів», а не власні кар'єрні амбіції.

Не будемо розповідати, що інших людей держава, як і власник будь-якої компанії, зазвичай, не бере до себе на службу. Ті ж, хто потрапляють на такі високі посади, яку займає Батенко, обов’язково проходять перевірку на лояльність.

Якщо ж людина має певні застереження до державної влади, то вона не мусить працювати ні на державній службі, ні в державних компаніях. Батенко ж, будучи цілковито залежним від влади, робить заяви про свою опозиційність і про те, що він іде в парламент міняти владу. Дивна ситуація, чи не так?

«Діло хазяйське»

У розпорядженні «Варіантів» є офіційний документ, який засвідчує, що державна компанія ПАТ «Укртранснафта» якраз під вибори пообіцяла виділити на покращення соціальної інфраструктури виборчого округу, де балотується Батенко, понад 3 млн. грн.. 

Йдеться про угоду «Про співробітництво між ПАТ «Укртранснафта» та Львівською ОДА у розвитку нафтогазового комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів Львівської області»,  підписану 27 червня 2012 з боку Львівської ОДА її головою М. Костюком, з боку ПАТ «Укртранснафта» - Олександром Лазарко.

Згідно цієї угоди, ПАТ «Укртранснафта» у 2012 році обіцяє виділити 5 млн. грн. на соціальну інфраструктуру області, в тому числі: Золочівського району -  1 млн. 320 тис., Миколаївського  - 765 тис. грн., Перемишлянського  – 970 тис. грн.

Нескладно підрахувати, що на покращення життя у виборчому окрузі Батенко призначено понад половину усієї суми.   

Ознайомитися з угодою ми пропонуємо всім за цим посиланням.

Угода

А тепер процитуємо дещо із матеріалів сайту «Благодійного фонду Тараса Батенка», рубрика «Преса про нас»:

«Тарас Батенко опікується дерев’яними церквами на Золочівщині, а також Перемишлянщині. У цьому напрямку зроблені конкретні кроки, зокрема вкладаються кошти в реставрацію двох унікальних церков, які мають стати місцями паломництва українців – це дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці 15 ст. у місті Глиняни та дерев’яна церква Собору Богородиці 17 ст. у селищі Поморяни. Ця підтримка стосується і релігійних громад Золочівщини, Перемишлянщини та ряду інших районів Львівської області. Така позиція мала би бути спонукальною для інших депутатів Львівської обласної ради, які працюють для своїх територіальних громад». 

На сайті Фонду Батенка ніде не зазначено яке відношення ПАТ "Укртранснафта" має до цієї структури. 

Політичний конформізм, а не опозиційність

На Львівщині одним із головних завдань опозиції в ході виборчої кампанії є допомогти виборцю розпізнати так званих «тушок», тобто тих кандидатів, хто тільки маскується під опозиціонера, а насправді – вже давно  зрісся з діючою владою.

Щоб розпізнати прихованого зрадника спочатку львівський Комітет опору диктатурі, а потім і громадський рух ЧЕСНО виробили чіткі критерії до опозиційного кандидата, серед яких вимога підтримки ним політичних рішень місцевої влади. Тобто таких рішень,  які засуджують дії центральної влади й ставлять вимогу звільнення її керівників як в центрі, так і на місцях. 

Саме цей критерій і став одним із каменів спотикання при проходження люстрації КОДу для кандидата в народні депутати у 123, Перемишлянському, в.о. Тараса Батенка.

Адже, якщо підняти протоколи голосувань за політичні рішення Львівської облради, депутатом якої він є, то з’ясується, що Батенко не голосував, по-суті, за абсолютну їх більшість.

Наведемо лише два приклади.

 28 лютого Батенко виявився відсутнім під час розгляду і голосування питання «Про суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні та Львівській області» і, відповідно, не голосував за визнання незадовільною роботи ставленика президента Януковича  - голови Львівської ОДА Михайла Костюка.

1

13 березня він також уникнув розгляду питання «Про звіт про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області за 2011 рік»,  наслідком якого мала стати відставка голови Львівської облдержадміністрації М. Костюка. Того дня депутатам забракло лише два голоси для того, щоб автоматично відправити  львівського губернатора у відставку.

2

Тарас Батенко – вже вдруге депутат Львівської облради. Перший раз він був обраний за списком «Нашої України» у 2006 році. І тоді, займаючи посаду високого державного чиновника, він був присутнім практично на всіх засіданнях облради і голосував за всі її рішення, в тому числі й політичні. Бо умови були для нього комфортні: Львівська облрада не була опозиційно налаштованою до центральної державної влади.

Однак відколи у 2010 році політична ситуація змінилася, Батенко, який на той час вже влаштувався на роботу у державну нафтову компанію, різко перестав голосувати за ті рішення опозиційної Львівської облради, в яких критикуються чи ставляться під сумнів кроки президента Януковича, уряду Азарова та його представників в регіоні. Саме через несумісність позиції людини, яка працює у державній компанії, з опозиційними діями львівських депутатів Батенко починає ухилятися від участі у розгляді політичних питань та голосуваннях у Львівській облраді.

Після перемоги Януковича на президентських виборах 2010 року Батенко залишає опозиційну до діючої влади партію «Наша Україна», перебігши у фракцію провладно налаштованої Української Народної Партії (УНП).  Про останню голова Партії регіонів на Львівщині Петро Писарчук розповів наступне: «Нещодавно було проведено аналіз: взяли 780 керівних посад в області і розклали їх за партійною приналежністю осіб, котрі їх посідають. У підрахунку в нас вийшло, що представники Партії регіонів на Львівщині займають лише 7% керівних посад в структурах державної влади та місцевого самоврядування, а от найбільше посад належать представникам УНП (24%)…».

Для тих, кому наведені приклади здаються не закономірністю, а винятком або збігом обставин, нагадаємо ще один, більш давній епізод політичного протистояння у Львівській облраді.

У вересні 2010 року депутат облради Батенко також виявився відсутнім під час розгляду питання про відставку тодішнього голови Львівської ОДА Василя Горбаля і, звісно ж, не голосував за це політичне рішення.

Видання «Дух волі», коментуючи ці події, писало: «Громада Львівщини повинна знати  їх імена (тих, хто не голосував – авт..). Це Тарас Батенко, який за Ющенка був заступником голови ОДА, а тепер керує нафтопроводом «Дружба»…  Відсутність тих людей ще раз доводить, що ті, хто перебуває на високих владних посадах чи займається бізнесом, уникають гострих розмов із владою та нерідко шукають її прихильності. І це багато говорить про їх спроможність захищати інтереси громади».

***

Судовим позовом та вимогами грошової компенсації Тарас Батенко, насправді, не примусить «Варіанти» замовчати. Хочеться уникнути пафосних слів, а тому лише пообіцяємо нашим читачам до кінця відстоювати позицію редакції у суді. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.