Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

tsn.ua

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 16:11

Потрібно стимулювати заробітчан бути господарями на власній землі – Богдан Хруставчук

Заробітчан з України потрібно повертати назад для того, щоб європейський досвід, який вони здобули за кордоном, втілити в життя на рідній землі.

 

Повідомила прес-служба кандидата у народні депутати у 116 в. о. Богдана Хруставчука.

«Передвиборча програма Богдана Хруставчука «Молодь за розвиток Львівщини» передбачає вирішення молодіжних питань. Оскільки, за останніми даними, половину українських емігрантів складає молодь у віці до 35 років, кандидат не залишився осторонь теми повернення заробітчан на Україну», – зазначено у повідомленні.

За словами самого політика, є вже певні напрацювання уряду, депутатського корпусу Верховної Ради та державних органів на місцях для того, щоб стимулювання наших емігрантів повертатися на Україну.

«Більшість заробітчан отримали досвід, європейську практику у сфері своєї діяльності. Зазвичай емігранти, які довгий час працювали за кордоном, накопичили певні заощадження. Тому людей, що повертаються, маючи вже здобутий капітал, потрібно переконувати вкладати зароблені кошти в бізнес в Україні. Таким чином заробітчани створюватимуть робочі місця та працюватимуть на благо держави», – наголошує Богдан Хруставчук.

Політик також зазначив, що вже сьогодні Львівська облдержадміністрація розробила 300 бізнес-планів, якими можуть скористатися емігранти, що повернулися в Україну. Багато з цих бізнес-планів спрямовані на розвиток агробізнесу, сільського господарства.

На запитання експертів, яким чином на законодавчому рівні можна посприяти поверненню українських заробітчан, Богдан Хруставчук розповів про те, що планує реалізовувати у Парламенті.

«Необхідно розробити Закон України «Про правовий статус трудових мігрантів та державну програму їх повернення на Батьківщину, укласти двосторонні міжурядові угоди між Україною та країнами ЄС про взаємне визнання документів про середню освіту, дипломів, свідоцтв про навчання, вчених ступенів та звань. Фінансувати з державного бюджету закордонні центри культури, для того, щоб наша культурна мала змогу розвиватися і за кордоном», – наголосив політик.

Також Богдан Хруставчук висловив пропозицію проводити серед потенційних мігрантів роз’яснювальну роботу.

«Потенційним мігрантам потрібно роз’яснити, що зараз в Європі, куди прагне більшість наших потенційних заробітчан, економічна криза і там теж є проблеми з працевлаштуванням. Необхідно заохочувати потенційних мігрантів працювати на власній землі. Цією роботою у нас займаються центри зайнятості, які вже сьогодні можуть надати допомогу на розвиток нового бізнесу від 5 до 30 тис. грн.», – зазначив кандидат.

Політик переконаний, що допомогти емігрантам, які повертаються на Батьківщину може новий «Закон про зайнятість».

«З Нового року вступає в дію новий «Закон про зайнятість», який передбачає надання заробітчанину, віком більше 45 років, сертифіката чи ваучера вартістю 12 тис. грн. на навчання у будь-якому освітньому закладі по необхідній йому спеціальності. В законі також передбачено інші нововведення, які сприятимуть поверненню наших емігрантів», - наголосив Богдан Хруставчук.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.