Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Закон про мову

google.com

Понеділок, 15 жовтня 2012, 10:30

Кабмін завершив допрацювання закону про мовну політику в Україні

12 жовтня члени робочої групи Кабінету Міністрів затвердили проект змін до закону «Про основи державної мовної політики».

 

Згідно зі змінами, що пропонуються робочою групою, українська мова є обов'язковою при судовому діловодстві, в діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки і освіти, рекламі. 

Крім того, всі фільми і передачі на іншій мові повинні бути дубльовані, озвучені або забезпечені субтитрами державною мовою. Частка  присутності української мови в ефірі збільшується до 75%.

При цьому ускладнюється процедура визнання мов  регіональними нацменшин - це допускається лише в тому випадку, якщо його носіями є не менше 30% жителів певної території, а також треба подати підписи як мінімум 30% від членів територіальної громади, після чого місцева рада звертається до обласної ради з проханням до Верховної Ради про «підтримку або захист регіональної мови або мови нацменшин». Пізніше ВР приймає відповідний закон, клопотання про що облрада повинна подати протягом 30 днів.

До регіональним мов нова редакція закону відносить білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, караїмську, кримськотатарську, кримську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польська, румунську, російську, словацьку та угорську мови.

Нагадаємо, у серпні Віктор Янукович  пообіцяв, що зміни в «мовній закон» Верховна рада прийме у вересні, проте зараз вже зрозуміло, що вирішувати долю нової редакції буде новий склад парламенту.

Закон про засади державної мовної політики був прийнятий ВРУ 3 липня. 

Відповідно до закону встановлюється, що державною мовою є українська мова, але істотно розширюється використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%

Джерело: Коммерсантъ- Украина

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.