Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Петро Порошенко

Субота, 8 грудня 2018, 20:20

Порошенко розповів львів'янам про музику, кіно, літературу та меми

Петро Порошенко

8 грудня на святкування 150-річчя Всеукраїнського товариства "Просвіта" завітав Президент України Петро Порошенко.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 8 грудня, із офіційним візитом до Львова завітав Президент України Петро Порошенко. На сцені Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької він привітав українців зі 150-річчям створення товариства "Просвіта".

"Українське відродження в Радянському Союзі розстріляли і виморили голодом. Це була та ціна, яку наш народ заплатив за відсутність єдності в нашій свідомості. Але в нас українців залишилася велика надія. Цю надію для нас берегла "Просвіта" – розпочав свою промову Петро Порошенко.

Також він висловив свою подяку усім освітянам, які боролися за українську незалежність.

Окрім цього Президент навів коротку статистику щодо розповсюдження й популяризації української мови в медіа за його каденції. За його словами, у 2013 році частка україномовних пісень на радіо становила менше 5%, наразі ж відсоток контенту солов'їною сягнув 55%, що навіть виявилось більше ніж вимагає закон.

"Після вдалого кроку з радіо, ми взялися за телебачення. Тепер уже й серіали почали знімати свої, а не купувати в Росії. У той час, як раніше ми були допоміжною частиною російського ринку. 85% серіалів тут у нас знімали на замовлення Росії. Але тепер навіть ті канали, які десятки років ігнорували українську, знайшли для неї місце" – продовжив Петро Порошенко.

Щодо вітчизняного кінематографу, то на думку Порошенка він почав відроджуватися інтенсивними кроками. 

"69 кіонопроектів зараз пройшли конкурсний відбір і отримують державні кошти. Я прагну, щоб кожна копійка платників податків, яка відірвана від сектору оборони, працювала на безпеку. А безпека вона безумовно й в культурі" – заявив Президент.

Попри обіцянку не піарити на сцені Львівської опери окремі проекти, Порошенко таки не витримав та розповів громадськості про фільм Кіборги.

"Думаю, що багато із вас дивилися цю воєнну драму. Думаю, ви звернули увагу на те, що російською мовою там говорять не лише сепари, але й наші військові. Дуже важливо показати, що російськомовні захисники України є також патріотами, які зі зброєю в руках захищають наші кордони" – розказав голова держави.

Окрім патріотичного кіно Президент також "мріє та молиться" за те, щоб в Україні з'явилося хоча б декілька стрічок про створення Помісної православної церкви.

Попри такі позитивні тенднції Порошенко залишився невдоволеним станом справ в україномовному сегменті літератури, який наразі складає 78% ринку того, що видається в Україні.

"Загальними теражами я вкрай незадоволений. За кількості книжок на душу населення ми ще пасемо задніх. І за найближчі роки уряд має виправити цю ситуацію" – повідомив він.

Своє культурне рев'ю Петро Порошенко завершив цитатою, як не дивно, російського письменника Михайла Лермонтова, яку вже колись виголошував на загал і яка, на його думку, стала популярним мемом: "Прощай немытая Россия".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.