Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

istpravda.com.ua

Четвер, 18 жовтня 2012, 10:12

Костел єзуїтів не відновлюють через непорозуміння між священиками та чиновниками

Відновлення храму святих Петра та Павла (Костелу єзуїтів) у Львові призупинили через непорозуміння між духовенством храму та чиновниками обласного управління охорони пам’яток.

Як пише газета "Львівська пошта", новий начальник управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Валерій Потюк попросив у духівників надати документи про законність ведення релігійної діяльності на території храму, а також ті, які підтверджують законність ремонтно-будівельних робіт.

Зокрема, чиновників зацікавило, чи є дозволи і необхідна документація на заміну та відновлення вікон.

Настоятель храму отець Степан Сус розповів, що жодних будівельних робіт у храмі не проводили, а чиновники проявили інтерес до храму, бо в ньому почали замінювати вікна.

За словами настоятеля, Валерій Потюк звинуватив священиків у встановлені соснових, а не дубових вікон.

"Але ми не встановлюємо соснові вікна. Згідно з охоронним договором, підписаним департаментом національної пам’яті у Києві, за нагляд за охороною і збереженням храму відповідає управління охорони історичного середовища Львова", – розповів в коментарі газеті о. Степан Сус.

Валерій Потюк натомість наголосив, що лише хотів побачити копії документів, бо йому не зовсім зрозуміло, хто і що реставрує, на що Степан Сус відповів йому, що це не в компетенції чиновника і храм проводитиме співпрацю лише з міським управлінням охорони історичного середовища.

У профільній установі міськради підтвердили, що у Львівські облдержадміністрації дійсно мають право зупинити роботи на пам’ятках і вимагати документи, однак там повинні виконувати не лише каральні функції, а й фінансувати такі роботи.

Зараз проектна документація перебуває на експертизі, коли вона її пройде, буде поданий дозвіл для початку робіт.

Після цього пам’ятку можна буде відновлювати, адже з цією метою місто виділило 200 тис. грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.