Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська облрада

Вівторок, 23 жовтня 2012, 10:30

Пам’ятник на братській могилі повстанців освятили в Олеську

21 жовтня в селищі Олеську Буського району на місцевому цвинтарі відбулося освячення пам’ятного хреста на братській могилі воїнів УПА.

 

Про це повідомила прес-служба Львівської облради.

За свідченнями тамтешніх жителів, у могилі покоїться від 14 до 19 загиблих і лише імена двох з них наразі відомі. Один із повстанців – Євген Загоруйко, 1919 року народження, родом із сусіднього з Олеськом села Теребежі. У січні 1945 року під час облави енкаведистів, аби не здатися живим ворогові, Євген застрелився в криївці. Відоме також ім’я другого повстанця – це Мирон Потирай, 1923 року народження, родом з Олеська. Застрелився під час облави енкаведистів на криївку в селі Циків у лютому 1945-го. У братській могилі також поховані інші повстанці, тіла яких привозили з навколишніх сіл до Олеська на впізнання. Як це часто тоді бувало, родичі  не признавалися, що це їхні рідні, аби всю сім’ю не заслали до Сибіру.

Коштом обласного бюджету  на могилі встановили пам’ятник. Місцева громада подбала про облаштування території довкола поховання. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.