Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Вибори 2012

p-p.com.ua

Неділя, 28 жовтня 2012, 11:45

Спостерігачам від ОПОРИ не дозволили взяти участь у вранішніх засіданнях дільничних комісій

Сьогодні, 28 жовтня, вранці голова комісії виборчої дільниці у селі Смереківка Перемишлянсько району не впустила у приміщення двох спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА, які прибули на дільницю.

Про це повідомив координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області Андрій Дутчак.

На початку засідання комісія проголосувала за те, що усі суб'єкти виборчого права та журналісти, які не з'явилися до цього часу на дільницю, не можуть брати участі у вранішньому засіданні. Жінка мотивувала своє рішення так: «Ми завжди так робили і зараз робити будемо». Посилання на Закон голову комісії Гунь Ніну Дмитрівну не переконали і спостерігачі змогли потрапити на дільницю лише о 8 годині.

Схожа ситуація зафіксована на виборчій дільниці в селі Конів Старосамбірського району. Прибувши до дільниці, спостерігачі виявили, що вона зачинена й впускати члени комісії нікого не збираються. Так, о 7:13 голова комісії одноосібно прийняла рішення, що усіх інших суб'єктів, які не прибули до цього часу на дільницю, вона впускати не буде.

Спостерігачі ОПОРИ, аби відстояти своє право перебувати на вранішньому засіданні, почали стукати у двері. Не дочекавшись відповіді – у вікно, в результати чого воно тріснуло. Наразі спостерігачі ОПОРИ на місці складають акт про перешкоджання роботі офіційних спостерігачів.

Стаття № 34 Закону України «Про вибори народних депутатів» говорить:
«На засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи: 1) члени виборчих комісій вищого рівня;
2) кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата);
3) офіційні спостерігачі від партії, яка висунула кандидатів у депутати у загальнодержавному округу, від кандидата у депутати в одномандатному окрузі або від громадської організації (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації);
4) офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій;
5) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.