Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Вівторок, 30 жовтня 2012, 14:55

Українські родини отримали нагороди Праведників світу у Львові

Сьогодні на церемонії проведення та вручення нагород Праведників народів світу три українські родини отримали нагороди Праведників за порятунок євреїв в роки Другої світової війни.

Нагороди присвоює комісія Інституту Яд Вашем людям різних національностей, віросповідання, які в роки Другої світової війни рятували євреїв від нацистського переслідування.

«Україна за кількістю Праведників посідає 4-те місце серед країн, котрі врятували найбільше євреїв під час війни. Ми винні людям, які рятували нас. Вони ціною свого життя та життя своїх родин переховували зовсім незнайомих людей, євреїв», - розповів Надзвичайний та Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель.

Посмертно нагороду Праведників отримала родина Михайлини та Миколи Буксів з с. Ясинів Львівської області за переховування протягом трьох років єврейської сім'ї - матері з трьома дітьми; родина Марії та Данила Романюків з міста Радивилова Рівненської області за порятунок єврейської дівчинки Броні; та родина Юстини і Омеляна Фісюків з Володимира-Волинського Волинської області за порятунок батька з трьома синами.

За даними на 1 січня 2008 р. найбільше Праведників виявлено у Польщі - 6066, Голландії - 4863, Франції - 2833 та Україні - 2363. Однак пошук триває. Лише за першу половину 2011 року звання Праведника отримало ще дванадцять українців. Існує певний порядок, процедура присвоєння почесного звання. Врятовані надсилають свої заяви-свідчення про врятування. Євреї, які живуть в інших країнах, звертаються в ізраїльське посольство чи консульство. Заяву-свідчення врятованої особи підтверджують два свідки. Документи розглядає спеціальна комісія, до складу якої входять представники Яд Вашему, історики, юристи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.