Оля Вишня,  31 жовтня 2012

Осінні фестивалі у Львові

Між гучними літніми овпенейрами та Різдвяними ярмарками також відбувається багато цікавого.

Деякі фестивалі у осіні дні зачіпають не лише своє програмою, а й камерною атмосферою та теплотою приміщень. Замість концертів під відкритим небом – перегляди фільмів, до прикладу. Що варто не пропустити до початку новорічного сезону? Як і де провести свій вільний час? Пропонуємо огляд осінніх фестивалів у Львові.

Нове Німецьке Кіно – 4-8 листопада, Палац мистецтв

Під час XVIII фестивалю Нове німецьке кіно є нагода переглянути фільми останніх двох років, відзначені численними нагородами. Це завжди підбірка найкращих німецьких прем'єр та кінофестивальних хітів минулого року. Загалом покажуть глядачам 4 фільми:

4.11 - Якщо не ми, то хто 
5.11 – Невидима
6.11 – Барбара
7.11 – Зупинка на пероні
8.11 – Невидима

За час існування фестивалю українським глядачам продемонстровані такі гучні картини, як «Елементарні частинки» (з Моріцем Бляйбтроєм і Франкою Потенте у головних ролях),«Земля достатку» і «Зйомки в Палермо» (режисер Вім Вендерс), «На іншій стороні раю» і «Душевна кухня» (режисер Фатіх Акін), «Любов утрьох» (режисер Том Тиквер) та інші. Фільми будуть транслюватись мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Фестиваль короткометражок Future Shorts

У листопаді буде багато різноманітного кіна. Одразу після фестивалю Нове німецьке кіно у Палаці мистецтв розпочнеться фестиваль Future Shorts, який триватиме з 9 по 11 листопада.

В добірці фільмів чимало глибоких та актуальних історій. Співзвучний погоді перехідний стан у стосунках – в єгипетській замальовці «Розмова за кавою, Каїр», що отримала спеціальну згадку журі на кінофестивалі в Трайбеку (Нью-Йорк, США).

Землисті кольори лондонських околиць в «Ритуалі», номінованому Британською кіноакадемією (BAFTA) в Шотландії. Затишна казкова подорож слідом за «Чорною повітряною кулею» – лауреатом нагороди Short Filmmaking Award кінофестивалю в Санденсі.

Покажуть також у межах фестивалю повчальну стрічку «Коротка історія Джона Балдессарі», яку розказує легендарний Том Уейтс.

Трохи драми в німецькому фільмі «На лінії», що завоював номінацію на Оскар і більше 50 міжнародних нагород.

Серед титулованих картин знайшлося місце і для режисерського дебюту. У фестивальній програмі – стрічка «Відправлення» від режисерів Максима Ксьонди і Дмитра Лісенбрата.

Future Shorts відбувається чотири рази на рік. За останніми даними, в глобальній прокатній мережі Future Shorts беруть участь 6 континентів, 90 країн, 285 міст і більше, ніж 100 000-а глядацька аудиторія.

Джаз Без

Вже дванадцять років поспіль, незважаючи на жодні територіальні розмежування та умовності, «Jazz Bez» приносить радість меломанам, об'єднує організаторів з різних міст, провокує публіку до роздумів, а музикантів – до пошуку нових відтінків джазу та експериментів.

Упродовж фестивалю джазуватимуть більше 100 музикантів зі США, Канади, Ізраїлю, Німеччини, Швейцарії, Великобританії, Португалії, Росії, Литви, Польщі та України. Звучатиме джаз різних стилів – swing, fusion, bebop, jazz rock, funk, cool, free jazz.

На шанувальників джазу чекає:

«Tomek Grochot Quintet feat. Eddie Henderson» – проект першокласного польського перкусиста та знаменитогоамериканського флюгельгорніста

Гурт «High Definition», у якому грає Piotr Orzechowski – надія польського джазу, віртуознипіаніст, переможець Montreux Jazz Festival 2011 року

«Vinita Formation» у якому творять музику один з найбільш яскравих представників сучасного американського джазу саксофоніст Stacy Dillard, чиказький барабанщикFrank Parker, контрабасист John Tate та канадський гітарист українського походження Alex Maksymiw

«Mike Russell feat. Klos & Dabrowski Project», де у супроводі молодих польських музикантів грає видатний американський гітарист Mike Russell, котрий виконує соул, блюз і джаз ще із 60-их років

«Plaistow» – пост-джазове мінімалістичне даб тріо із Женеви

«Meeting of sounds» – зустріч імпровізаторів, на яку зібрались легенда російського андеграунду Сєргєй Лєтов, засновник українського фрі-джазу Юрій Яремчук та шалений британський вокаліст Philip Minton

«Artur Dutkevicz Trio» із програмою, присвяченою Чеславу Немену

Проект «Ultramarine», у якому поєднались гра найвідомішого саксофоніста на пост-радянських теренах Петраса Вишняускаса, майстерність одного з кращих європейських перкусистів Клауса Кугеля, імпровізації контрабасиста Марка Токара та традиційний український спів Уляни Горбачевської

«Daktari» – енергія нойзу, джазової імпровізації та народної пісні у неоклезмерському проекті

«Marinita Trio & Perelman» – орієнтальний спів Марини Захарової (вокалістки «Anno Domini») та мелодії уду і бузукі Аміра Перельмана з Ізраїлю

Проект «Oblychchya Mist» із презентацією концерту «Stanaslav» у якому рефлексії над Івано-Франківськом поєднають музиканти Роман Рось, Юрій Зморович, Тарас Коломієць, письменник Тарас Прохасько та VJ Group «Cube»

«Sonic Forecast» у якому зібралися контрабасист Андрій Арнаутов, піаніст Юрій Середін, саксофонфст Тарас Баковський та португальський барабанщик Luis Candieas.

«Jazz Pospolita» – свіже поєднання nu jazz, post-rock, drum'n'bass та ambient

Фестиваль не пройде без традиційних джем-сейшенів. Концерти відбуватимуться у стінах Філармонії та «JazzClub.Lviv».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.