Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

news.liga.net

Середа, 31 жовтня 2012, 15:33

Підприємці Львівщини розкритикували новий закон про зайнятість

Новий Закон України «Про зайнятість населення» потребує деяких доопрацювань, аби він був ефективним.

Таку думку сьогодні, 31 жовтня, на прес-конференції висловив директор львівського дочірнього підприємства данської компанії  «СІКА ФУТВЕЕР А/C» Олег Яницький.

Серед основних вад закону, на думку Яницього – скасування дотацій роботодавцям на створення робочих місць і недосконалість інструменту відшкодування єдиного соціального внеску (ЄСВ ).

Він зазначив, що не розуміє яким чином центр зайнятості буде відбирати компанії для втілення норми про відшкодування ЄСВ, чи потраплять до списку таких підприємств фірми, які дійсно працюють відкрито і чесно.

Працедавець вважає, що слід повернути скасовані законом дотації для підприємств, збільшити до двох років термін відшкодування ЄСВ для підприємств, які створюють нові робочі місця (законом передбачено рік).

Також, за словами Яницького, дискримінаційною є норма закону про впровадження відшкодування ЄСВ для роботодавців, які виплачують заробітну плату розміром не менше трьох мінімальних зарплат. На його думку, цей показник має розраховуватись залежно від регіону України.

Директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк зазначив, що його установа направить лист до Державного центру зайнятості з проханням внести зміни до закону.

Серед запропонованих змін – залишити дотації роботодавцям на створення робочих місць, поширити норму стовідсоткового відшкодування єдиного соціального внеску на великі і середні підприємства (а не лише малі, як передбачає закон), а також прохання збільшити до двох років термін відшкодування ЄСВ для новостворених підприємств.

Нагадаємо, 15 серпня 2012 року Віктор Янукович підписав новий Закон України «Про зайнятість населення».

Відповідно до закону, з метою стимулювання зайнятості документом вводиться механізм компенсаційних виплат, пов'язаних з витратами зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для роботодавців при працевлаштуванні громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, та суб'єктів малого підприємництва за умови створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних. 

Закон передбачає зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для роботодавців, які протягом року забезпечували створення робочих місць та виплату заробітної плати. 

Крім того, документом передбачено навчання безробітних інтегрованим робітничими професіями, а також професійне навчання безробітних на замовлення роботодавця під конкретне робоче місце або для самозайнятості особи. 

Законом встановлюється надання «стартових виплат» молодим працівникам, які погодилися працювати в сільській місцевості, а також отримання "ваучера" на професійне навчання для осіб старше 45 років при страховому стажі більше 15 років. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.