Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Інна Свистун

Вівторок, 2 липня 2019, 14:57

Свистун розповіла про невід'ємні поліпшення для орендарів

Інна Свистун

У Львівській міськраді роз'яснили процедуру надання орендарю згоди на здійснення невід'ємних поліпшень.

Про це сьогодні на брифінгу повідомила начальниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун.

У березні 2018 року Верховна Рада України прийняла закон про приватизацію державного комунального майна, де однією зі складових є можливість приватизації способом викупу. Зокрема, передбачається, що спосіб викупу може застосовуватися лише у випадку, якщо орендар здійснив невід'ємні поліпшення об'єкта оренди. Способом викупу є неконкурентний спосіб приватизації під час якого ціна встановлюється не за ринковими умовами, а експертом, який робить оцінку цього приміщення на замовлення органу приватизації.

Відтак 29 листопада 2018 р. Львівська міська рада прийняла ухвалу №4271"Про затвердження Порядку надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід'ємних поліпшень нежитлових приміщень".

Невід'ємні поліпшення орендованого майна – це здійсненні орендарем заходи за час оренди, які спрямовані на покращення фізичного (технічного) стану орендованого майна та його споживчих якостей, виокремлення яких призведе до зменшення його ринкової вартості. До невід'ємних поліпшень відноситься реставрація – сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об'єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності (якщо будівля відноситься до пам'яток культурної спадщини). Також управління комунальної власності розробило та затвердило відповідну адміністративну послугу.

"Ми маємо на сьогодні чітко передбачену процедуру, за якою може діяти орендар, якщо бажає здійснити невід'ємні поліпшення. Перші звернення вже є на опрацюванні управління комунальної власності. Загалом слід дуже ретельно та виважено підходити до цього питання, оскільки не всі ремонті роботи – це невід'ємні поліпшення. Невід'ємні поліпшення – це ті, які в подальшому не можна відокремити від оренди (наприклад заміна вікон, дверей, опалення). Такі речі, які потім орендар не зможе забрати з собою, коли перестане орендувати цей об'єкт" – пояснила Інна Свистун.

Окрім цього, вона розповіла про етапи процедури та пакет документів, які необхідні орендарю.

– Згідно процедури передбачено, що орендар звертається в Центр надання адміністративних послуг  із заявою та відповідним пакетом документів про надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід'ємних поліпшень.

– Далі управління комунальної власності скеровує листа на балансоутримувача щодо проведення обстеження за участі представників виконавчих органів та представників постійної комісії з питань комунальної власності  на предмет доцільності здійснення невід'ємних поліпшень.

– Документи подані заявиком та балансоутримувачем, управління скеровує постійній комісії з питань комунальної власності для розгляду надання рекомендаційного висновку про доцільність надання дозволу на здійснення невід'ємних поліпшень.

– На підставі отриманих документів від балансоутримувача та постійної депутатської комісії, управління готує та виносить на розгляд  виконавчого комітету рішення про надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід'ємних поліпшень.

У підсумку орендар отримує наказ про надання згоди на здійснення невід'ємних поліпшень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.