Оля Вишня,  7 листопада 2012

Солодкі історії Львова

Львівські цукерні чи кав'ярні – один з найпопулярніших туристичних пунктів. Львів'яни також не рідко відвідують заклади, де можна скуштувати щось солодке і смачне.

Але чи у багатьох цих закладах пропонують традиційні львівські цукерки, створені за рецептами, які використовували львівські кондитери на початку 20 століття?

Львів славиться своє «солодкою» історією. Особливо в кінці 19 ст. у місті з'являється величезна кількість цукерень, де був представлений різноманітний асортимент солодощів.

Солодку традицію до Львова привезли з Австрії. Добрий тортик чи цукерок і горнятко кави чи чаю стали атрибутами нової культури спілкування.

Львівські цукерні пропонували вироби високої якості, тримали марку на рівні з австрійськими, зокрема з віденськими цукернями.
Чого варта славнозвісна Кондитерська «Залевського», яка знаходилася на теперішньому проспекті Шевченка.

«Власне, це була не вітрина, а сцена, оправлена в металеві рами, на якій кілька разів на рік змінювали декорацію , що утворить фон для гігантських статуй і алегоричних композицій з марципанів.

Якісь великі натуралісти, а може, Рубенса втілювали в марципанової яви свої мрії, а вже перед Різдвом і Паскою за склом творилися закуті в мигдалеву масу і какао чудеса» – писав про цю кондитерську у книзі «Високий Замок» Станіслав Лем.

Історик Іван Сварник розповів, що у львівських цукернях був значно більший асортимент цукерків, ніж сьогодні. Найпопулярнішими були вироби з шоколаду та іриски, які виготовляли з різноманітними наповненнями – повидлом, горіхами, цукатами, тощо.

Повертаючись до наших днів, то тішить той факт, що все більше власників звертаються до історії і намагаються віднайти та відновити старі рецепти львівських солодощів, які у 20 ст. були відомими у всій Європі.

Сьогодні у Львові у приватних цукернях можна скуштувати цукерки на основі натуральних інгредієнтів, що не скажеш про цукерки масового виробництва.

Серед найпопулярніших видів львівських цукерків – чорнослив у шоколаді, шоколадні цукерки з горіхами, цукатами, тощо.
Доповнить смак солодощів добра кава або лікери на основі фруктів, які також сьогодні попонують в власники цукернях.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.