Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

portal.lviv.ua

Вівторок, 13 листопада 2012, 13:42

Реставрацію Меркурія завершили у Львові

Реставрацію скульптури Меркурія, що на вул. С. Стрільців, 3, у Львові, врятовано - реставраційні роботи завершені.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив учасник ініціативи «Врятувати Меркурія» Ростислав Паранько.

Відновлювальні роботи з Меркурієм розпочалися ще в травні 2010 року. За цей час вдалося відновити руку із знаменитим жезлом-кадуцеєм, пальці, крила на колесі. «Скульптура виконана з вапнякового каменю, а це дуже «ніжний» матеріал, тому потребує детальної та уважної роботи. Вулиця, на якій знаходиться скульптура Меркурія, є дуже загазована, і ця загазованість руйнує вапняк. Якщо б ми не взялися за реставрацію, то могли втратити всю пластику скульптури. Вона має збережені авторські елементи, та в багатьох місцях поверхня сипалася і треба було ці елементи зберегти», - розповів Ростислав Паранько.

Реставраційні роботи вдалося здійснити завдяки львівській громаді, кільком львівським організаціям та німецькому товариству GIZ, які зібрали кошти. Мешканці Львова пожертвували приблизно 43 тис. грн., за які вдалося розробити документацію, провести промоцій ні роботи на частково реставрацію самої скульптури. Товариство GIZ, яке саме запропонувало свою допомогу, додало приблизно 170 тис. грн. і ці кошти забезпечили завершення реставрації скульптури Меркурія.

Реставрацію проводили молоді реставратори з Університету Львівська Політехніка. Серед них Любов Булгакова, яка займалася відновленням руки та пальців Меркурія.

Нагадаємо, відреставрувати Меркурія обіцяли до кінця жовтня. Через погодні умови робота трохи затягнулася, але на сьогоднішній день роботи завершені і залишилося лише знати риштування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.