Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

chitay.net

Неділя, 18 листопада 2012, 16:56

Вперше за 15 років саміт Україна-ЄС не відбудеться

Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв висловив жаль, що вперше за 15 років в цьому році саміт Україна-ЄС не відбудеться тому, що ЄС не має мотивації, щоб визначити дату. Тим часом, ЄС має з Росією в цьому році аж два саміти.

«Це поганий знак. Як пояснити людям, що у ЄС є в цьому році два саміти з Росією і жодного з Україною? Протягом 15 років ми щорічно мали саміт Україна-ЄС, навіть, коли клімат внутрішньодержавний був гірший, ніж є сьогодні, це нам вдавалося», - заявив в Брюсселі Єлісєєв журналістам.

Відповідно до існуючої практики саміти ЄС-Україна відбуваються кожного року - раз в ЄС, наступний - в Україні.

Останній саміт відбувся в грудні 2011 року в Києві. Цього року організатором саміту повинен був бути ЄС, і саме Брюссель повинен встановити дату.

«Я неодноразово нагадував, що час іде і треба визначити дату. Зараз вже, на жаль, запізно: мені пояснили, що календарі обох президентів - Європейської Комісії та Європейської Ради - вже розписані», - сказав посол України.

З боку ЄС чути теж, що раз вже в Україні відбулись вибори, то, ймовірно, будуть зміни в уряді, тому варто трохи почекати. Посол України пропонував також визначити дату на половину січня чи в лютому, але не бачить зі сторони ЄС мотивації.

Посол Єлісєєв вважає, що ця ситуація є результатом проблеми з Юлією Тимошенко. ЄС вважає, що ув'язнення колишнього українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на 7 років має політичне підґрунтя.

«Як можна розв'язати цю проблему або інші в наших відносинах, якщо у нас немає діалогу на найвищому рівні? Технічних обговорень не достатньо, потрібен діалог на рівні політиків. Якщо немає діалогу з Україною, це означає, що немає зацікавленості у розв'язанні проблем», - сказав Єлісєєв.

Посол висловив сподівання, що на наступній зустрічі міністрів закордонних справ 27 країн ЄС в понеділок, вони апелюватимуть до президентів Європейської Комісії та Європейської Ради, закликаючи їх визначити дату саміту з Україною.

Джерело: wyborcza.pl

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.