Оля Вишня,  19 листопада 2012

Анна-Марія Йопек: Виходжу на сцену, щоб дати людям трохи іншого світу

До Львова вперше завітала відома джазова співачка Анна Марія Йопек.

Цими вихідними у Львівській філармонії, у межах фестивалю «Відкриваємо Падеревського» відбувся її концерт, під час якого звучали пісні з альбому «Полянна».

Напередодні свого виступу Анна Марія Йопек зустрілась з Варіантами і розповіла про ідеали музиканта, про музику з дитинства, своє львівське коріння. 

Вперше ви завітали до Львова на фестиваль «Відкриваючи Падеревського», на скільки для вас важлива ця постать та його діяльність?

Я за освітою класичний музикант і для мене дуже цінними є його роботи. Я часто виконувала його твори.

Ця постать мене дуже надихає, навіть тепер, коли не граю на фортепіано, а їжджу по світі як співачка.

Думаю, що мало хто з поляків досягнув так багато, як Ігнацій Падеревський, який був великим піаністом, віртуозом, грав у всьому світі. 

Йому вдалося зібрати у Нью-Йорку зал на 16 тисяч осіб. Свого часу був таким популярним, як Майкл Джексон.

Мав великий успіх як артист, але також спричинився до того, щоб Польща не зникла з карти світу, бо тоді не було такої країни, поки не здобули незалежність.

Після 123 років неволі, діяльність Падеревського постійно нагадувала, що ми існуємо, він знався тоді з керівниками різних країн.

Поза тим, як людина мені подобався. Мав хвору дитину, сам виховував її, жінка померла одразу після пологів.

Я читала, що він багато робив добрих справ, мав велике серце. Думаю, ця постать має бути ідеалом для наслідування для сучасних музикантів, як повинен працювати артист, яку повинен мати моральність, душу, духовність.

Хотіла б хоч трохи мати таку моральність, таку ідею, такі принципи. Є для мене великим прикладом для наслідування, не тільки у професійному плані, а й людському.

На якій музиці ви виховувались, які пісні вам співала мама в дитинстві?

Моя мама мені співала в основному народні пісні. Мої батьки були учасниками ансамблю «Мазовше» (відомий польський ансамбль народної пісні і танцю. - ред.).

Признаюсь також, мій батько був львів'янином, перед візитом до Львова запланувала собі відвідати костел Св. Ельжбети, бо там хрестили мого батька.

А мій дідо перед війною працював тут ювеліром. Моя бабця також була зі Львова і вся моя родина. Коли я прибула до Львова, то заплакала, бо ця енергія відчувається.

Діти займаються музикою?

Так, займаються. Мій молодший син Стась зламав на днях руку, яка тепер в гіпсі і переживає, що не зможе грати на кларнеті ще чотири тижні. Власне, зламав руку, коли бився з другом, буде мати науку на ціле життя.

Яка нагорода для вас найважливіша?

Не вірю ні в нагороди, ні в покарання. Єдина нагорода, яка цінна – це публіка, яка приходить на концерти і купує диски. Це моє щастя.

Якщо мова про нагороди, то думаю, що багато у цьому світі несправедливості, не говорю про себе, я отримала багато нагород, часом занадто.

Але отримала достатньо кривди в житті. Ті ложки дьогтю від різних людей навчили мене однієї речі – старатися бути доброю для людей, пам'ятати про те, що музика – це служба людям. Виходжу на сцену, щоб дати людям трохи іншого світу.

Часом більшість відомих і успішних людей не є такими щасливими, як ми це собі уявляємо, ви можете назвати себе щасливою?

Маю велике щастя по житті, бо роблю те, що дуже люблю. Я люблю людей і попри всі неприємні моменти, які мені траплялись, ніколи не втрачаю віри у людину. І думаю, що добро таки перемагає зло.

Який наступний проект від Анни Марії Йопек слід очікувати?

Маю багато планів, працюю над новими проектами, але не говорю про них ніколи наперед.

Довідка:

Анна Марія Йопек — польська співачка, музикант і продюсер. Співає польською мовою, співпрацює з провідними джазовими музиками.
Вона представляла Польщу в пісенному конкурсі Євробачення в 1997, в 2005 записала альбом разом з джазовим гітаристом Патом Метіні.

Лауреат численних нагород за свою музику, включаючи особистий приз Мішеля Леграна у Вітебську в 1994, володар усіх можливих призів за музику в Польщі, в сукупності з золотими і платиновими рекордами продаж записів.

У 2007 вона записала альмом ID, який їй помагали записати такі зірки, як Mino Cinelu, Christian McBride, Richard Bona, Branford Marsalis, Dhafer Youssef, Tord Gustavsen, Oscar Castro-Neves, Manu Katche.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.