Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

volynnews.com

Вівторок, 20 листопада 2012, 10:31

Новий КПК вступив в дію

Сьогодні, 20 листопада, набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.

 

Згідно з положеннями нового КПК, відразу після подачі в міліцію заяви, заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства і збору доказів, які існували до сьогодні.

З набранням чинності нового КПК в судовому процесі буду брати участь двоє суддів і троє присяжних.

Застосування "суду присяжних" буде введено при розгляді справ, пов'язаних з вчиненням злочинів, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Також змінюється модель ведення судового розгляду.

Новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченому в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Крім того, підозрюваний, обвинувачений може укласти договір із захисником, а також, договір із захисником можуть укласти інші особи, які діють в інтересах обвинуваченого.

Також слідчі дії і допити, згідно з новим КПК, можуть проводитися із застосуванням фото-і відеозйомки. Слідчі дії не можуть проводитися, крім виняткових випадків, у нічний час з 22:00 до 06:00.

Новий КПК передбачає, що доказом можуть показання з чужих слів, незалежно від можливості допитати особу, яка надала первинні пояснення, у виняткових випадках, якщо такі свідчення є допустимим доказом за іншими правилами допустимості доказів.

Згідно з відповідною статтею, показаннями з чужих слів є здійснення в усній, письмовій чи іншій формі, за певним фактом, яке грунтується на поясненні іншої особи.

У теж час, суд зобов'язаний визнати істотним порушенням прав людини, якщо отримані показання або пояснення були отримані від особи, яка не була повідомлена про своє право відмовитися від дачі показань і не відповідати на запитання.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс ст. 208 ч. 4 вводить в Україні так зване "правило Міранди", яке зобов'язує правоохоронців при затриманні негайно інформувати затриманого про його права і причини затримання: "Уповноважена службова особа, яка здійснила затримання зобов'язана негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз'яснити право мати захисника, давати роз'яснення або показання або не говорити нічого ... ".

Також встановлюється, що захисник повинен мати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та складатися в Єдиному реєстрі адвокатів України. Якщо особа не може дозволити собі найняти адвоката, суд, спираючись на постанову прокурора, доручає відповідному органу, який уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги, повинен призначити адвоката для захисту і забезпечити його присутність у кримінальному провадженні. У свою чергу відповідний орган зобов'язаний виконати постанову суду негайно.

Керівник групи по розробці КПК, радник Президента-керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов зазначив, що норми нового КПК припускають, що родичі й близькі не можуть бути захисниками в суді, однак у перехідних положеннях нового КПК прописано, що на захисників, вступили в процес до набрання чинності кодексу, ця норма не поширюється.

Одночасно з набранням чинності нового КПК починає функціонувати Єдиний реєстр досудових розслідувань. "Реєстр буде функціонувати як єдина база даних про кримінальні правопорушення в межах держави", - заявив генпрокурор України.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс президент Янукович підписав 14 травня, ВРУ прийняла документ 13 квітня.

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.