Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Охорона здоров'я

orbita.dn.ua

Середа, 21 листопада 2012, 18:46

Закон про трансплантацію органів винесуть на громадське обговорення

Міністерство охорони здоров'я планує провести широке обговорення з медичною спільнотою і громадськістю закону про трансплантологію, а вже після цього внести до нього відповідні зміни.

Про це на брифінгу в ході засідання Кабміну заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, повідомляє УКРІНФОРМ.

За словами Толстанова вже з понеділка в кожній області будуть проводитись круглі столи, в яких візьмуть участь фахівці медицини та громадськість. А вже після проведення 15 грудня загального круглого столу у Києві, до закону почнуть вносити відповідні зміни та коригування.

Заступник міністра уточнив, що наразі законопроект тільки подано на узгодження до профільного комітету ВР, а відтак у МОЗ очікують на реакцію громадськості і народних депутатів.

За словами Толстанова, у світі існує потужна система трансплантації органів, однак Україна відстала від європейських та світових стандартів у цій сфері.

Він повідомив, що сьогодні десятки тисяч українців очікують у черзі трансплантації органів, тканин або клітин. Нині чинний закон зобов'язує брати згоду на віддачу органів у родичів людини, смерть якої настала раптово, однак це не завжди можливо, враховуючи стан цих людей і ситуацію, в якій вони опинилися. На переконання заступника міністра, новий закон у разі його ухвалення надасть нашій медицині можливість стати на зовсім інший рівень, що зробили наші сусіди, “до яких ми сьогодні їдемо і платимо гроші за трансплантацію”.

«У нас є всі можливості – і наукові, і технологічні – для того, щоб це робити», – заявив заступник міністра.

Він уточнив, що у новому законопроекті передбачається ввести поняття презумпції згоди, як у наших сусідів – Росії і Білорусії.

«Воно не є стовідсотково абсолютним, тобто якщо ви не побажаєте це зробити і напишете відмову, цей закон не буде задіяний», – підсумував Толстанов.

Нагадаємо, Міністерство охорони доров'я передалодо Верховної Радизаконопроект, за яким дозволено використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.