Зміст статті

10 січня 2020

Тартаківський ренесанс

Занедбаний палац на Львівщині стає культурним осередком району.

Я багато чула про палац у Тартакові (Сокальський район). Навіть неодноразово бувала біля нього, оскільки тут мешкає моя бабуся. І ніколи не розуміла, чому пам'ятка архітектури, перші згадки про яку датуються 1506 року, перетворилась на руїни.

В Україні є близько 170 тисяч цінних споруд і коштів коштів на відновлення цих споруд в державі постійно бракує. Однак волонтери зі всієї країни, а також небайдужі мешканці довели, що альтернативний шлях відновлення українських пам'яток таки існує. Палац у Тартакові збудували у 1896-1898 роках на замовлення тодішнього власника Тартаківського маєтку, доктора прав, посла до Галицького сейму Збіґнєва Лянцкоронського. Він розібрав старовинний замок Потоцьких (зберіг лише одне крило) і на його залишках збудував новий палац.

Первісний вигляд палацу зберігався до 1939 року, коли власницею будівлі була пані Урбанська (племінниці Збіґнєва Лянцкоронського). Після війни тут вже діяла школа. Коли для школи збудували нове приміщення, то у будівлі залишалася бібліотека. У 1996 році в палаці сталася пожежа – згорів дах і перекриття між поверхами. Будівля почала руйнуватися. Були спроби вивести палац із аварійного стану. У 2010 році Львівська ОДА підписала угоду з приватним інвестором ФОП "Новосад" про передачу палацу у концесію на 49 років. Інвестор взяв на себе зобов'язання відновити палац, щоб використовувати його як туристично-освітній центр. Проект так і не реалізували, а палац зазнав ще більшої руйнації.

Проте у липні 2019 року розпочався процес порятунку палацу. Його втілив у життя волонтерський проєкт "Тартаків і Тартак". Ідея проекту належить засновниці благодійного фонду "Спадщина.UA" Ганні Гаврилів, яка зі своєю командою займається також порятунком Поморянського замку. Проєкт "Тартаків і Тартак", або так званий ревіталізаційний табір-резиденція для Тартаківського палацу, є зразком партнерства двох благодійних фондів, "Софос" та "Спадщина.UA". Вони розробили проєкт, подали його на конкурс до Українського культурного фонду і виграли.

Що вдалось зробити за 3 місяці?

За час проєкту, спільно з волонтерами та сільською громадою, ми розчистили від побутового сміття палац та територію перед ним. Заблокували в палаці аварійні місця, які з часом відреставруємо. Паралельно кандидат історичних наук Оксана Лобко з використанням напрацювань архітекторів Василини Ілечко та Віктора Штикала провела ґрунтовне дослідження історії Тартакова і, відповідно, палацу. На основі її досліджень ми створили інформаційні стенди та панно, облаштували в приміщенні палацу новий експозиційний простір. Усі напрацювання передали місцевій активній громаді, яка й продовжила нашу ініціативу.

Які події відбуваються останнім часом в палаці та навколишній території?

Палац і навколишня територія стала своєрідним культурно-розважальним центром Тартакова, який приваблює чисельних гостей. Майже щотижня в неділю відбуваються цікаві події за різною тематикою. У палаці можна почути розповідь екскурсоводів Богдана Козійчука чи Василини Бойко про історію споруди. Створили креативні фотозони, де здійснюють фотосесію в сукнях пані Урбанської. В останню неділю літа була виставка колекції старовинних вишиванок Віри Чипурко, а етно-гурт Жива в стилізованих під старовину костюмах співав давні українські пісні.

Нещодавно знайшли ковану браму біля в'їзду на територію палацу. Вона автентична, з кінця XIX століття, роботи львівської майстерні Яна Станкевича. Її реставрація коштуватиме 290 тисяч гривень. Аби повернути її первинний вигляд, придумали організувати аукціон, одинадцять митців (Квітослава Булавіна, Маргарита Вітязь, Наталка Івженко, Орест Кузів, Христина Приймак, Наталка Пухінда, Юрій Сичов-Глазун, Данило Славінський, Микола Ступінський, Маріана Томин, Ірина Фартух) створили роботи у різних стилях та виставили їх на продаж. Будь-хто міг придбати картину та зробити свій внесок у відновлення брами. Стартова ціна кожної роботи – 800 гривень. Кожен наступний крок – 200 гривень. Аукціон тривав до 30 листопада.

Учасниками аукціону були: лідер гурту Тартак Олександр Положинський, володарка титулу Місіс Львів 2019 та Mother of Europe 2019 Наталка Тропак, поціновувачі Тартаківського палацу зі Львова, Луцька, Києва, а також вихідці з Тартакова з Іспанії та Польщі. Під час аукціону продали 21 лот на суму 54800 гривень, окрім цього ініціативу підтримали своїми благодійними внесками БФ "Софос" та кілька місцевих меценатів.


авторка: Марта Кравчишин


фото: Фб Tartakiv

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.