Варіанти,  30 листопада 2012

Пригоди іноземців у Львові

Варіанти розпитали іноземних студентів про адаптацію до львівських (та українських) реалій.

Місцевих холодів та політики. Знання української мови та української історії. Зустрічі з аборигенним расизмом та вуличною ксенофобією.

Ванесса Том

Мене звати Ванесса Том. Я приїхала із Камеруну. Зараз є студенткою другого курсу. У Львові перший рік. До того навчалась та проходила практику в Криму. Я майбутній фармацевт.

Чому Ти обрала саме Львів для навчання?

Навчання у Львові було не зовсім моїм рішенням. Сюди мені порадив їхати на навчання мій старший брат, який теж навчається у Львові на фармацевта. Зараз він уже на 3 курсі.

Чи влаштовує Тебе рівень навчання у Львові?

Так, мене все влаштовує. Пари викладають на англійській мові, але рівень навчання досить високий, а от рівень знань англійської мови викладачів в університеті міг би бути кращим.

Які проблеми в Тебе виникають під час навчання у нашому місті, як часто? Чи зв'язані ці проблеми із кольором Твоєї шкіри?

Проблеми виникають, але не часто. У навчанні все добре, я намагаюсь вчитись старанно та багато. Щодо проблем за межами університету, то головною є расизм та дивні погляди мешканців міста на нас. Особливо ксенофобські випади спостерігаються у хлопців, дівчата більш дружні. В мене є навіть декілька подруг львів'янок.

Також одною із проблем для мене є те, що у вас дуже холодно. Я постійно мерзну. В гуртожитку теж постійно холодно, а я люблю тепло та літо.

Як Ти переживаєш холод та як із ним борешся?

Ну у мене є куртка і теплі речі, але це не завжди допомагає. Особливо мені холодно взимку, тоді навіть куртка не рятує.

vanessa

На скільки добре Ти знаєш українську мову? На якій мові спілкуєшся тут в Україні?

Українську мову знаю не дуже добре, але це не створює для мене жодних проблем. Переважно я спілкуюсь російською мовою, але це тому, що я просто знаю її краще. Великим здивуванням для мене було те, що у Криму там мало хто розумів українську мову, а дехто і зовсім казав, що ця мова їм не рідна і просили спілкуватись виключно російською. А от приїхавши до Львова – все зовсім навпаки, але коли я звертаюсь російською, то все добре.

Що Ти знаєш про Львів та Україну? Можливо щось із історії?

Чесно кажучи, я не знаю практично нічого з історії України та вашого міста. Просто історія мені зовсім не цікава. Єдине, що я можу сказати про Львів – що це дуже гарне місто.

Де та як Ти проводиш вільний час із друзями? Хто Твої друзі?

Друзів у мене багато. Більшість, звичайно, це такі ж студенти з інших країн. Але, як я вже казала, є друзі і зі Львова та України, переважно це дівчата. Ваші хлопці мені, на жаль, не дуже приємні.

Щодо місць, де ми із друзями проводимо вільний час, то це нічний клуб "Метро" або "Шоколад", іноді буваємо у нічному клубі "Феномен". Також любимо попити кави у кафе "Gloria Jeans". А загалом не так багато місць де ми проводимо вільний час, адже не так його багато. Переважно я вчусь.

Чи знаєш Ти щось про політичну ситуацію в Україні? Чи впливає це якось на рівень Твого життя тут?

Політикою в Україні я не дуже цікавлюсь, я навіть не знаю, як звати вашого президента, але все ж вражає те, що Україна не тримає курсу розвитку до Євросоюзу. Також дивує мене те, що коїться навколо вашої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко. Це, мабуть, все, що я знаю.

Які у Тебе плани на майбутнє? Чи плануєш залишатись тут назавжди?

Планів, як таких, ще немає. Я лише на другому курсі, у мене ще є три роки, щоб вирішити чого я хочу. Зараз мені подобається вчитись. Щодо постійного проживання тут, то я категорично не хочу залишатись в Україні. Мені не дуже подобається ставлення людей та і з роботою є проблеми.

Амін Харраз

Мене звати Амін Харраз, мені 24 роки. В Україні живу уже 5 років. Я приїхав із Марокко. Зараз навчаюсь на четвертому курсі Національного університету "Львівська політехніка" на спеціальності "Електричні системи та мережі".

Чому Ти обрав саме Львів для навчання?

Заклад та країну для навчання вибирав не я. Я провчився деякий час у Марокко, потім здав певні екзамени і мене направили до Львова. Зараз я вчуся у Львові за рахунок держави Марокко.

Чи влаштовує Тебе рівень навчання у Львові?

Рівень навчання мене не дуже влаштовує. Виникають деякі проблеми з мовою під час навчання. Також рівень навчання не є високим, тим більше, що у мене складний напрямок навчання. Викладачі ж відносяться до мене нормально, часто допомагають мені, адже вони самі розуміють, що я можу щось не розуміти через недосконале знання мови.

amin

Які проблеми у Тебе виникають під час навчання у нашому місті, як часто? Чи пов'язані ці проблеми із кольором Твоєї шкіри?

Люди бувають різні і єдине, що я можу сказати – це те, що львів'яни дуже привітні люди, але все ж є люди, які мають погане ставлення до іноземців та людей, які не схожі на них. Стосунки з моєю групою в мене складаються добре. Також виникають проблеми із часом на навчанням, адже мені, як українським студентам, не передають що тижня їжу та чистий одяг і це доводиться робити самому, що забирає трохи вільного часу.

Як Ти переживаєш холод та як із ним борешся?

До холоду я вже просто звик. Розкажу вам одну таємницю – температура вашого тіла 36.6, а нашого – 37.2 і тому нам холодніше та складніше переносити холод, але з часом звикаєш. Коли вже дуже холодно, то просто тепліше вдягаюсь.

На скільки добре Ти знаєш українську мову? На якій мові Ти спілкуєшся тут в Україні?

Рівень знань української мови достатній, але не досконалий, тим більше, що перший раз із вашою мовою зіштовхнувся тут в Україні на підготовчих курсах. З іншого боку, ніхто її не знає досконало, а дехто із моїх друзів каже, що я розмовляю українською краще, ніж ваш прем'єр-міністр.

Саму мову мені вивчити було не складно. Насправді в ній немає нічого складного, все залежить від бажання людини – якщо людина хоче вивчити, то вона вивчить.

Що Ти знаєш про Львів та Україну? Можливо щось із історії?

Львів – дуже давнє місто. Знаю, що заснував Львів король Данило Галицький і назвав на честь свого сина Лева . Сучасний Львів – це центр культури та мистецтва. У місті можна багато чого купити та побачити. Ваше місто дуже відоме в Європі і його там називають Little Paris.

Де та як Ти проводиш вільний час із друзями? Хто Твої друзі?

Більше дружу з українцям. Ви добрий народ. Більшість моїх друзів – культурні та порядні люди. Я не зважаю на колір шкіри чи національність. Я антитерорист та антикриміналіст, і я люблю так жити.

Вільний час проводжу у кав'ярнях, роблю екскурсії з друзями Львовом, ходжу в кіно. Люблю хороші фільми. За останній час подивися багато цікавих фільмів, але найбільше запам'яталась остання частина фільму Сутінки.

Чи знаєш Ти щось про політичну ситуацію в Україні? Чи впливає це якось на рівень Твого життя тут?

Знаю одне – Юлія Тимошенко була б гарним президентом. І навіть Кличко. Він гарно говорить, людина розумна, чесна із народом. Також його обіцянки мені подобаються, не знаю чи це правда, чи брехня, але ніхто не знає.

Які у Тебе плани на майбутнє? Чи плануєш Ти залишатись тут на постійне проживання?

Я хотів би закінчити навчання та повернутись на батьківщину, там можна заробити значно більше, ніж тут. Також там мої батьки, друзі і там я себе почуваю більш спокійно та впевнено.

Тут не планую залишатись, але й зарікатись не буду. Якщо знайду тут жінку та матиму від неї дітей, то все ж намагатимусь забрати її до Марокко. Ваших жінок поважаю і, взагалі, жінка для мене – це святе.

Яку музику Ти слухаєш?

Я меломан і слухаю багато чого. Мені подобається також і українська музика. Подобається пісня "Два Кольори".

Реда Харраз

Мене звати Реда Харраз, я вчуся на другому курсі у Львівському медичному університеті на фармацевта. Я приїхав із Марокко, міста Касабланка.

На скільки добре Ти знаєш українську мову? На якій мові спілкуєшся тут в Україні?

Я живу тут вже третій рік. Українську мову знаю добре, хоча спочатку було складно її вивчити. Я думав, що це за "китайська" мова, але з часом звик, вивчив, почав розуміти людей і проблеми у спілкуванні з людьми зникли. Найбільше мені допомогли мої подруги у вивченні української мови. Тому переважно спілкуюсь українською.

Які проблеми у Тебе виникають у нашому місті, як часто? Чи зв'язані ці проблеми із расовою приналежністю?

Всюди є хороші та погані люди і, коли ти навіть приїжджаєш до Італії, Франції чи Іспанії – всюди можуть виникнути проблеми із поганими людьми. Проблема просто в різних поглядах, традиціях, релігіях. Але я уже звик. Саме у Львові проблеми виникали, але рідко.

Наприклад, гуляєш з дівчиною містом, тримаєш її за руку і помічаєш на собі злі погляди інших людей. Про арабів завжди думають щось погане, що вони терористи чи ще щось і так майже всюди.

Минулого року був випадок, коли я гуляв із двома дівчатами і до мене підійшов один хлопець, а з ним іще чоловік двадцять і в мене не було іншого виходу, як втікати. Гадаю, якби я не втік, то зараз би з вами не розмовляв.

Чи є в Тебе якісь проблеми із навчанням?

У навчанні проблем немає жодних. Я вчусь, пари не прогулюю. Навчання відбувається українською з українськими студентами і мені з ними більше подобається вчитись. Професори до нас ставляться нормально.

reda

Чому Ти відмовився від навчання англійською мовою?

Я добре знаю українську мову і з українськими студентами мені краще вчитись. Якби я хотів навчатись на англійській мові та із іноземцями, то варто було залишатись у Марокко, а мені хотілось змінити обстановку та людей.

Чому саме Україна, Львів для навчання?

Один мій друг, який вчиться тут у Львівській політехніці, порадив мені навчатись у Львові. Тим більше я давно вже чув, що багато лікарів у мене вдома вчились в Україні. Я сам хотів вступати до медичного університету у Марокко, але за порадою друга приїхав сюди. Тут я вчусь на платному, хоча на батьківщині я міг навчатись безкоштовно, але все ж вирішив їхати сюди.

Що Ти знаєш про Україну?

Я знаю, що тут багато християн і мало мусульман. У вас дуже багато свят. Ось вчора було Михайла. А в мене є викладач Михайло і в мене з ним вчора був невеличкий конфлікт. Гадаю, що потрібно йому щось подарувати до його свята.

Як Ти проводиш свій вільний час тут?

Я гуляю з друзями, ходжу на дискотеки. Із улюблених місць: це дискотеки Sankoff, Fashion Club та Metro club тощо. Також був на екскурсії на Високому замку, їздив на Винниківське озеро. Коли ходив на підготовчі курси, їздив до Тернополя, в мене там багато друзів. Маленьке гарне містечко, багато озер. Мені сподобалось.

Політична ситуація в Україні?

Про політичну ситуацію в країні знаю мало, але вважаю, що президентом повинен бути Кличко. Я вважаю, що президентом повинна бути спортивна людина, спортивні люди більш відкриті та дисципліновані. Про теперішнього президента нічого не знаю.

Політична ситуація впливає якось на Тебе?

Ні, не впливає. Я живу так, як і ви. Якщо щось зміниться, тоді зміниться.

Як борешся з холодом?

Я вже звик до холоду. Коли дуже холодно одягаємо багато одягу – дві пари штанів, три футболки.

Чи плануєш тут залишатись?

Ні, залишатись тут не планую. Тут немає роботи із нормальною зарплатою. Звичайно, якщо щось знайду добре, то буду думати.

Яку музику Ти слухаєш?

Я багато чого слухаю. Подобається українська музика, наприклад Світлана Лобода, Ані Лорак, Віра Брежнева. Також подобається техно та хаус музика. Із марокканської музики подобається Cheb Khaleb, наприклад, його пісня "Aisha".

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.