Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

продукти харчування

Середа, 15 квітня 2020, 11:30

На час карантину в Україні контролюватимуть ціни на деякі продукти та ліки

продукти харчування

З 15 квітня й до завершення карантину уряд контролюватиме ціни на деякі продукти харчування та медикаменти.

Про це повідомляє голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

З 15 квітня на період надзвичайної ситуації уряд Дениса Шмигаля повертається до державного регулювання цін на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби.

"Ммоніторинг буде розповсюджений на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування" – наголосив Олексій Дорошенко.

Підпадають під державне регулювання гречка, цукор, борошно пшеничне, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% та мінеральна вода без газу.

За словами Дорошенка, перелік продукції включає цінову категорію товару, країну виробництва та фасування, а вперше вода для пиття потрапила до соціально-значущих товарів. Також, якщо будуть підстави, то перелік продукції, яка підлягає регулюванню, може зрости.

"Державне регулювання також розповсюджується на медичні маски та рукавички, як засіб індивідуального захисту під час пандемії коронавірусу" – додав Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, ще наприкінці лютого Антимонопольний комітет зафіксував у деяких регіонах підвищення цін на гречку та овочі до 60%. А наприкінці березня Львівська ОДА скерувала звернення до Антимонопольного комітету для початку розслідування щодо підвищення цін на продукти у Львові та області.

Також уряд ввів квотування на експорт гречки до 1 липня 2020 року.

Крім цього, у супермаркетах Львова маркуватимуть продукцію місцевих виробників.

Додамо, ще у 2017 році уряд скасував держрегулювання цін на низку товарів та послуг.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.