Ірина Марушкіна,  5 грудня 2012

Садовий знесеться на Личаківському цвинтарі

Останні події навколо посад директорів «Музею Личаківський цвинтар», Музею народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» та регіонального ландшафтного парку «Знесіння» ставлять багато запитань до кадрової політики міського голови Львова Андрія Садового. Очільники трьох ЛКП заявляють про утиски та цькування з боку Львівської міської ради.

Спочатку – цвинтар, на черзі – два парки

Першим “під роздачу” потрапив колишній директор ЛКП «Музей Личаківський цвинтар» Ігор Гавришкевич. Кілька тижнів тому управління охорони історичної спадщини Львівської міської ради видало розпорядження про його звільнення. Пікантності ситуації додає те, що сам екс-директор в цей час перебував на лікарняному.

Звільнення Гавришкевича влада мотивувала закінченням дії контракту. Колишній очільник Личаківського цвинтаря натомість звинувачує Львіську міськраду у порушенні юридичної процедури при його звільненні.

«Я був призначений на цю посаду розпорядженням міського голови від 25 березня 1997 року. Це розпорядження не було відмінене, за ним не укладалось ніяких контрактів, я лишень був призначений за трудовою безстроковою угодою. А зараз я фактично звільнений за наказом організації нижчої ланки», – зазначив Гавришкевич. 

Порушення ж, за словами Ігора Гавришкевича, полягає в тому, що, згідно із законодавством звільняти людину має право лише той орган, який призначив її на посаду. Він додав, що його свого часу незаконно змусили укласти контракт, погрожуючи звільненням. Свої права екс-директор Личакова вже намагається захистити в суді.

Не все ясно і з ситуацією навколо посади директора парку “Знесіння”. Очільник ЛКП Олександр Завадович заявляв, що його вже понад два роки намагаються звільнити з посади, проводячи різноманітні перевірки та пишучи догани.

Він вже написав заяву на переведення на посаду заступника директора з наукової роботи за власним бажанням.

Завадович наголошує, що не тримається за свою посаду і готовий займатися науковою діяльністю.

«Питання сумне є тільки в одному, а хто прийде на пост керівника? І тривога місцевої громади полягає в тому, що ця людина поки що, на жаль, невідома. І громада хотіла б принаймні побачити цю людину, почути її візію на майбутнє і хотіла б це узгоджувати з міською радою», – зауважив Завадович.

Директор Музею народної архітектури та побуту Іван Косачевич також вважає, що дії Львівської міської ради щодо нього один в один нагадують ситуацію Гавришкевича та Завадовича.

"Спочатку - це перевірки місцевого характеру. Потім - зовнішні перевірки. Пізніше - легкі натяки кулуарного характеру на можливе звільнення, пізніше - реальні пропозиції написати заяву про звільнення за власним бажанням. Після моєї відмови слідує реальний прес контролюючих органів", - каже Завадович.

Міськрада відбивається

Оперативність і злагодженість роботи прес-служби Львівської міської ради, з якою та реагує на закиди щодо незаконних звільнень, гідна подиву і захоплення.

Щойно завершилася прес-конференція трьох вищезазначених керівників, а в скриньки журналістів вже надходять оперативні коментарі та роз’яснення прес-служби Львівської міськради.

Так, звільнення Гавришкевича пояснюють недбалістю у догляді за територією музею.

За словами очільниці управління охорони історичного середовища Львіської міської ради Лілії Онищенко, на Личаківському цвинтарі відбувалось будівництво склепів та надгробків, які не вписуються в середовище цвинтаря, дисонують з поряд розміщеними спорудами.

Також Гавришкевичу закидають невпорядкованість території Марсового поля, та нагадують про численні скарги реставраторів, мешканців та відвідувачів Личаківського цвинтаря.

Сам екс-директор музею заявляє, що йому не соромно за свою роботу у музеї і додає, що за місяць до того, як був попереджений про звільнення, отримав подяку від міського голови.

Заперечують у Львіській міській раді й цькування Олеся Завадовича.

“На директора парку ніякого тиску не здійснювали. Були перевірки КРУ, які завершились позитивно, були листи-нарікання від громадян, проте вони не підтвердились. В мене позитивне враження про його роботу та ніяких зауважень до нього у мене немає», - зазначає директор департаменту містобудування Львівської міської ради Андрій Павлів. 

А от на заяви директора Шевченківського гаю Косачевича міськрада відреагувала повідомленням про результати перевірки фінансово-господарської діяльності Музею народної архітектури та побуту. Очолюваному Косачевичем ЛКП закидають порушення у використанні коштів, виділених на ремонтні та реставраційні роботи кілька років тому.

Експертна оцінка

“Кадрова політика у Львівській міській раді не витримує жодної критики”, - вважає  голова постійної депутатської комісії з питань фінансів та  планування бюджету Львівської міської ради Яромир Самагальський (ВО “Свобода”).

Він наголошує, що за період перебування на своїй посаді, Андрій Садовий ввів і розповсюдив інститут виконувачів обов’язків, відтак зараз основна маса директорів департаментів та начальників управлінь у міськраді - це люди, які є виконувачами обов’язків.

“Проблеми із парком “Знесіння”, Шевченківським гаєм, Личаківським цвинтарем вписуються в кадрову систему Андрія Садового, який, вочевидь, хоче підбирати людей не за принципом професійності, а особистої відданості”, - каже Самагальський.

Депутат міськради Володимир Гірняк («Україна соборна») натомість взагалі не бачить логіки у діях міського голови Львова. На його думку, у кадровому свавіллі Львівської міськради, окрім Садового, бере участь і його позаштатний радник, депутат Олег Лаврик.

Зокрема, наголошує Гірняк, близький родич Лаврика є начальником управління комунальної власності міської ради, який, попри купу доган і офіційне визнання судом корупціонером залишається на своїй посаді.

“Лаврик впливає на керівника управління транспортом і, наскільки я знаю, він пробував впливати на призначення директора Личаківського цвинтаря, а також на інші речі. Звідки з’явився пан Пакіж (в.о. директора ЛКП “Водоканал”), згадайте історію з паном Огурою, що людина без диплому керувала управлінням освіти, а також пані Семенюк, яка керувала управлінням інженерного господарства, отримала квартиру і поїхала на Волинь”, - розповідає Гірняк.

Мерські інтереси

Ризикнемо висунути кілька версій, якими керується Львівська міська рада, а, власне її очільник, Андрій Садовий, проводячи таку непрозору і не до кінця зрозумілу кадрову політику.

Перша. Політична. Посади директорів трьох важливих Львівських ЛКП потрібні Садовому як розмінна монета в ході торгів з депутатським корпусом по питаннях зміни структури, бюджету 2013 року, і головне – можливої пролонгації свого перебування на посаді міського голови.

Друга. Економічна. Для команди Садового залишилося вкрай мало комунальних годівничок. «Личаківський цвинтар», ні для кого не секрет, не лише музей, але й прибуткове комунальне підприємство. Що ж до парку “Знесіння” та Шевченківського гаю, то, подейкують, в цьому випадку йдеться не лише про гроші, але й землю. В кулуарах міськради вже виношуються плани не то об’єднання цих двох заповідних парків не то якоїсь іншої реорганізації, внаслідок чого з’явиться можливість створити нове ЛКП з правом комерційної діяльності і можливості заробітку на одному з численних львівських брендів (ТМ), зареєстрованих командою Садового.  

І ще одна, версія, кримінальна. Садовий поспішає звільнити людей, які внаслідок свого довготривалого перебування на посадах директорів ЛКП досить багато знають і добре розуміються на тонкощах та хитрощах міської економіки. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.