Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська облрада

procherk.info

П'ятниця, 7 грудня 2012, 12:30

Вул. Широка у Львові може стати вул. ім. Олеся Гончара

Управління культури Львівської міськради пропонує перейменувати вул. Широку у Львові на вул. імені Олеся Гончара і звернулося з цією інформацією до Львівської облради.

Про це сьогодні, 7 грудня, Варіантам розповів голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської облради Орест Шейка.

За його словами, комісія отримала лист з пропозицією перейменувати вулицю від начальника управління культури Львівської міської ради.

«До нас прийшов лист з такою пропозицією, але є комісія з перейменування вулиць, ми направили їм цей лист для розгляду», – розповів Шейка.

Він додав, що, на його думку, в таких питаннях слід враховувати думку громадськості, оскільки іноді нейтральна назва вулиці на зразок «Вишнева», може бути кращою, ніж коли вулиці присвоюють звання якогось героя.

Довідка:

Вул. Широока – вулиця в Залізничному районі Львова на Левандівці. Простягається від вулиці Естонської до Роксоляни.

З 1926 року вулиця називалася Шевченка на честь українського письменника Тараса Шевченка. У 1933 році була перейменована на Блакитної армії на честь польського військового формування, утвореного у Франції 1917 року. Перейменування відбулося для уникнення плутанини після приєднання села Левандівка до Львова, де вулиця Шевченка вже була. За часів німецького окупаційного режиму в 1943 році вулицю перейменували на Льокштрассе. У липні 1944 року назву Блакитної армії було повернуто. 1946 року отримала сучасну назву Широка.

Олесь Гончар (1918-1995) – український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Сталінської премії (1948), перший лауреат премії імені Тараса Шевченка (9 березня 1962), голова Спілки письменників України (1959–1971), академік НАН України (1978).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.