Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

vkurse.ua

Четвер, 13 грудня 2012, 16:08

НБУ наполягатиме на введенні пенсiйного збору iз продажу готiвкової валюти у розмірі 10%

Нацiональний банк України вважає оптимальним введення пенсiйного збору з продажу готiвкової валюти у розмiрi 10%.

Про це повідомив голова комiтету НБУ iз запобiгання недобросовiсним валютним операцiям Юрiй Горшков.

"Спочатку пропонованi 15% (пенсiйний збiр iз продажу готiвкової валюти - IФ) - це було занадто багато, люди стали переживати через таку велику ставку. Ми пiшли на зниження, оскiльки розумiємо, що економiчна доцiльнiсть буде i вiд 10%. Причому 10% є навiть бiльш рiвноважною цифрою, нiж 15%", - сказав вiн.

За словами голови комiтету НБУ, розмiр пенсiйного збору з продажу готiвкової валюти було зменшено до 10% у новiй реакцiї законопроекту пiсля додаткових консультацiй з експертами та податковою службою.

Ю.Горшков також зазначив, що введення пенсiйного збору з продажу готiвкової валюти допоможе повнiстю виключити зi структури валютного ринку спекулятивну складову, i в результатi курс гривнi вiдображатиме реальну ситуацiю в економiцi.

"Сподiваюся, законопроект розгляне Верховна Рада у найближчi днi", - додав вiн.

Президент Українського аналiтичного центру Олександр Охрiменко, у свою чергу, зазначив, що необхiднiсть введення збору з продажу готiвкової валюти назрiла вже давно.

"Треба було, напевно, ранiше вводити цей податок: у нас не було б такої високої доларизацiї", - сказав вiн.

На думку керiвника аналiтичного пiдроздiлу групи "Iнвестицiйний капiтал Україна" (ICU) Олександра Вальчишена, законопроект, що передбачає введення пенсiйного збору з продажу готiвкової валюти у розмiрi 10%, пiдтримають депутати.

"Багато країн ревно ставляться до режиму функцiонування нацiональних валют. Те, що українська влада рухається в тому ж ключi, я думаю, має знайти пiдтримку i в опозицiйних партiях", - сказав вiн.

Нагадаємо,  в листопадi в парламентi було зареєстровано законопроект, що передбачає введення збору до Пенсiйного фонду з продажу готiвкової валюти у розмiрi 15% вiд суми угоди. Верховна Рада вiдклала розгляд цього законопроекту на невизначений термiн за пропозицiєю профiльного комiтету. Пiсля цього НБУ запропонував зменшити пенсiйний збiр з продажу готiвкової валюти до 10%.

Джерело: Інтерфакс 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.